Archaikus hangzás és zenei improvizáció

Az általa közvetített lelki tartalom a nagy sztyeppei kultúra hangi világához kötődik – mondta Szabados György Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, a magyar improvizatív zene atyja és Európa-szerte elismert alakja Kanalas Éváról, akivel 1997-ben egy közös koncertet adtak a Fonóban. A Tengri – Mindenség című egyedülálló zenei alkotás most újból a Fonó színpadára kerül, és fellép a mongol Domog népzenei együttes is.

Magyar Nemzet
2022. 02. 01. 15:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonöt év elteltével hallható újból február 5-én 19 órától a Fonó Budai Zeneházban Szabados György és Kanalas Éva Tengri – Mindenség című lemezbemutatója Kanalas Éva énekével, Benkő Róbert bőgő-, valamint Pozsár Máté zongorajátékával. Rituális színházi közeg, népdalokra történő improvizáció, zenei költészet, drámai élmény – ezekkel a fogalmakkal jellemezhető az az egyedülálló zenei élmény, amely az 1997-es koncerthez képest olyan új hangszerekkel is gazdagodott, mint a sámándob vagy a csörgő csigák.

Kanalas Éva előadásmódjában a magyar népdal a Belső-Ázsiában gyökerező archaikus énekkultúrával találkozik. Sokszor hű marad az eredeti dallamhoz, csupán a hajlításokban tér el, máskor viszont olyan ősi, keleti technikákat is alkalmaz, mint a rezgetéses torokhang. 

– Dél-Szibériában és Mongóliában is gyűjtöttem népdalokat, továbbá az élő sámánhagyományt kutatva számos rokon elemet találtam a belső-ázsiai hagyományokkal, a sámánisztikus transzdallamokkal, mint a tuva algish, azaz áldó ének, amelyeknek szellemében énekelve a Tengri CD-t bemutatjuk zenésztársaimmal 

– nyilatkozta lapunknak az énekesnő.

Ez az erős, archaikus hangzásvilág inspirálta Szabados Györgyöt is. A tizenegy éve elhunyt zongoraművész improvizatív dzsesszes stílusa, az a dinamikus, a hagyomány, ugyanakkor a modernitás értelmében is európai, mégis magyar zene, amelyet képviselt, és amelyet 

a spontaneitás frissességével és a szellem erejével telített, látszólag ellentétben áll a Kanalas Éva által képviselt archaikus énekkultúrával, mégis harmonikus egésszé állt össze a két világ. 

Együtt pedig térben és időben is a végtelen egység, teljesség és kerekség élményét nyújtják, akárcsak Tengri, e végtelen Egy-istenség. Minderről Kanalas Éva a következőket mondja: „Szabados György zongorajátéka, az improvizáció szőttes világa körülölelte a hangom, elrepített az időtlen végtelenbe, hogy aztán ott magamra hagyjon, újból és újból szülessen a dalom.”

Az est a Fonó Duplázó nevet viseli; a másik fellépő a Mongóliából érkező Domog népzenei együttes lesz. Előadásukban a citera mellett olyan különleges nemzeti hangszerek is megszólalnak, mint a morin khuur, a khöömei és az ikh khuur. A 2006-ban alakult zenekar három kontinens több mint harminc országában játszott már, jártak Ázsiában, Európában és Amerikában. Felléptek a 2010-es kanadai téli olimpia megnyitóján, elnyerték Bulgária Népművészeti Világdíját, valamint az osztrák F. Schubert verseny nagydíját, 2014-ben pedig őket választották Mongólia legjobb zenekarának.

Borítókép: Benkő Róbert, Kanalas Éva, Pozsár Máté (Forrás: Fonó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.