időjárás 5°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Mától elérhető Sziveri János teljes életműve

Magyar Nemzet
2022.03.25. 15:01 2022.03.26. 23:46
Mától elérhető Sziveri János teljes életműve

A vajdasági költő, drámaíró, szerkesztő születésnapján indult el a Sziveri János-oldal a Kertész Imre Intézet gondozásában, ahol a harminchat évesen elhunyt alkotóval kapcsolatos mind ez idáig ismeretlen dokumentumok, fotók, verskéziratok, naplórészletek is elérhetők.

Sziveri János teljes, több ezer tételből álló írói hagyatéka 2018-tól van a Kertész Imre Intézet birtokában, amely a Nobel-díjas Kertész Imre hagyatéka mellett Pilinszky János, Arthur Koestler, Petri György, Pressburger György hagyatékrészeit is gondozza. Az önálló Sziveri szerzői oldalra látogatók pedig az Új Symposion egykori legendás szerkesztőjének életművével és írói pályájának fontosabb állomásaival is megismerkedhetnek, valamint elolvashatják lírai és drámai alkotásait, esszéit, tanulmányait, képzőművészeti és publicisztikai írásait, levelezését és szerkesztői tevékenységének egyes dokumentumait életrajzi adatokba ágyazva, kronologikus sorrendben.

Az intézet feladatai közé tartozik az alkotók szellemi örökségének ápolása és népszerűsítése is. Másfél éve jelent meg Sziveri János A szélherceg című válogatáskötete a Kertész Imre Intézetet is fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában, ugyanekkor versmegzenésítési pályázatot is hirdettek Sziveri30 címmel, melynek eredményeként egy válogatáslemez készült, valamint az első három helyezett videóklipet is forgathatott, melyek a közösségi oldalakon tekinthetők meg.

A mától hozzáférhető oldalon számos olyan különleges tétel is helyet kap, mint Sziveri gyerekkori verseinek kéziratai, naplójegyzetei, eddig nem látott levélrészletei, nemrég megtalált rajzai, festményei, versvariánsai, kötetborító-tervei, ugyanakkor elérhető Az utolsó tribün is, melyet az Új Symposion szerkesztőségének utolsó estjéről írt. Mindezeken kívül a róla szóló szakirodalom is megjelenik, de galéria is készül, sőt hanganyagok és filmek is elérhetők, melyeken a költő előadásában hallhatók versek.

Borítókép: Sziveri János költő (Fotó: Kertész Imre Intézet/Grencsó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.