A tavaszköszöntő zöldágjárás

A húsvéti ünnepkörben szokás volt, hogy a tavasz behozatalának, a természet megújulásának jelképeként felpántlikázott zöld ágakkal, énekszóval vonultak végig a falu utcáin a lányok. Ezt a szép hagyományt folytatta a Kevély Táncegyüttes. Húsvétkor, a friss, tavaszias időben a „Bújj, bújj zöld ág” dallamaival elevenítették fel a népszokást az együttes nagylányai Pomáz utcáin.

2022. 04. 18. 14:00
null
Fotó: Gyémánt-Csontos Lívia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyémánt Ádám, a Kevély Táncegyüttes vezetője elmondta, hogy az idei húsvét hagyományait közösen is megélték az együttes tagjaival. A zöldágjárás után a lányok tojást írókáztak, a fiúk pedig szekérre ülve locsolkodni mentek néhány házhoz hétfő reggel. Este pedig locsolóbált tartanak Pomázon, a Magyar Várban családoknak, ahol a Dunazug együttes zenél. Gyémánt-Csontos Lívia és Gyémánt Ádám táncot is tanít az érdeklődőknek. 

Fotó: Gyémánt-Csontos Lívia

A zöldághordás vagy zöldágjárás a tavasz megjöttét köszöntő énekes, táncos, esetenként dramatikus játékkal járó felvonulás, amelyet húsvétkor, pünkösdkor vagy virágvasárnap volt szokás játszani. Lényege a falun való felvonulás zöld ágakkal vagy virágokkal. A nagylányok, illetve lányok és legények sorakoznak, páronként kezet fognak, kezükben friss zöld ággal. A sor végén a két legnagyobb lány tartja a kaput. A sor két vége felelgetve énekli a „Bújj, bújj, zöld ág…” kezdetű dalt, közben átbújnak a kapun. A játék szövege attól függően, hogy mikor járták, húsvéti, illetve pünkösdi szövegelemeket tartalmazott.

Fotó: Gyémánt-Csontos Lívia

Gyermekjáték-változatai többnyire sem időhöz, sem helyhez nincsenek kötve. Egyik változatában a dal első három sorát a két kaput tartó énekelte egymásnak felelgetve. A Bújj, bújj… részre megkezdődött a kapun való átbújás. 

Fotó: Gyémánt-Csontos Lívia

Salföldön a következőképp szól a versike: „ Bújj, bújj zöld ág, zöld levelecske, / Nyitva van az aranykapu, csak bújjatok rajta! / Átul mennék rajta, hogyha nyitva volna, / Nyitva vagyon, nyitva vagyon, csak gyűjj átul rajta!” A Somló vidékén a szokás egyik változatát fehérvasárnap, míg Vigántpetenden pünkösdkor gyakorolták. Az 1920-1940-es években nem egy játék, hanem 14 játékból álló játékfüzér tartozott hozzá. 

Borítókép: zöldágjárás Pomázon (Fotó: Gyémánt-Csontos Lívia)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.