Mária evangéliuma – rockopera élő zenekari kísérettel

A Győri Nemzeti Színház után május 3-án a kaposvári Csiky Gergely Színházban, június 6-án, pünkösdhétfőn pedig Budapesten, a Margitszigeti Színházban is bemutatják a Mária evangéliuma című rockoperát. A két szereposztásban színre vitt darabot a tervek szerint további nyári helyszíneken is láthatja idén a közönség.

Magyar Nemzet
2022. 04. 27. 8:25
20220426 budapest hagyomanyok haza maria evangeliuma rockopera sajtaj havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tolcsvay László, Müller Péter és Müller Péter Sziámi zenés darabját harminc évvel ezelőtt mutatták be először a Madách Színházban. Nagy álma vált valóra Lantos Anikó producernek azzal, hogy idén április 16-án, nagyszombaton megtarthatták a rockopera jubileumi előadását Győrben. A LantArt Produkció előadását Juronics Tamás rendezte és a Győri Nemzeti Színházzal és a kaposvári Csiky Gergely Színházzal koprodukcióban jött létre. A tegnapi budapesti sajtótájékoztatón Lantos Anikó elmondta, hogy további helyszíneken is tervezik a darab bemutatását, augusztusban Debrecenben és Tokajban is láthatja majd a közönség.
A Győri Nemzeti Színházban a főbb szerepekben Bordás Barbarát, György-Rózsa Sándort, Feke Pált, Novák Pétert és Ódor Kristófot láthatta a közönség és a kaposvári premieren szintén ez a szereposztás lesz látható. A  Margitszigeti Színházban Mária szerepében Füredi Nikolett, Jézusként pedig Kocsis Dénes debütál.
Az előadás különlegessége az élő zenekari kíséret, amelyet a Győri Nemzeti Színház zenekara és kórusa biztosít, a produkció zenei vezetője Werner Gábor. A darabban közreműködik a Szegedi Kortárs Balett is.
Minden olyan kezdeményezéshez szívesen csatlakozunk, amely értéket teremt

hangsúlyozta Fülöp Péter, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára. A Margitszigeti Színházban 2006-ban már bemutatták a Mária evangéliumát. Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a Margitszigeti Színház minden évben felajánl jegyeket a pedagógusnap alkalmából. Az idén a Mária evangéliumára biztosítanak jegyeket a pedagógusok számára, akik az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül élhetnek ezzel a lehetőséggel. A kaposvári és a budapesti előadás is már most telt házas, Bán Teodórának viszont volt egy jó híre: a nagy érdeklődésre való tekintettel a tervek szerint szeptemberben újra látható lesz a darab.
A sajtótájékoztatón Tolcsvay László zeneszerző felidézte a rockopera komponálásának körülményeit, elmondta, hogy a darab 1989–90-ben született Müller Péter Szűz Mária életéről szóló szüzséje alapján.

Egy zeneszerzőnek ez nagyon nagy ajándék

– értékelte a tényt, hogy színházi előadásként élőzenekari kísérettel ezúttal először szólal meg a Mária evangéliuma. 
Juronics Tamás rendező-koreográfus elmondta:

az előadásban mai emberek játszanak el egy misztériumtörténetet. Egy anyai sorsot állítanak a középpontba, az emberi kapcsolatok, vonatkozások, érzések fontosak számukra.

A kort megidéző látványos díszletet – amelyben a történelmi emlékeket mai építkezési-állvány fogja össze – Cziegler Balázs tervezte. Benedek Mari jelmezei a mai kort jelenítik meg.
A produkció létrehozásának fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Borítókép: György-Rózsa Sándor és Kocsis Dénes váltott szereposztásban alakítják Jézust (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.