Magyar fesztiválok Erdélyországban

Emlékeznek még, amikor tiltották a Csíki sört? A kézműves serfőző mesterek, székely furfanggal, hamarjában megrendezték a Tiltott fesztivált Csíkszentsimonban. Az ideit úgy hirdetik: öt hónap, 12 tematikus nap. Aztán ott van még Erdély legfiatalabb fesztiválja, az Egyfeszt, amely ötven helyszínen több mint nyolcszáz programmal várja az érdeklődőket a Gyergyói-medencében.

Magyar Nemzet
2022. 07. 30. 10:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tiltott fesztiválon május óta havi egy-két szombaton színpadra lépett már a 4S Street, a Bagossy Brothers Company, Azahriah és a Halott Pénz, a Neoton Família, a Punnany Massif, Majka és Curtis, Kowalsky meg a Vega, az Eucharist és Mező Misi. Hátra van még ma, az utolsó júliusi, augusztusban két hétvége, végül szeptember utolsó szombatja. Mindegyik program mást ígér.
A mai fellépők a Magyar Rhapsody Projekt Molnár Leventével, illetve a Csík zenekar. 

A koncertek előtt Fesd meg a saját kincsesládádat! címmel workshop zajlik Szabó Katával, ezzel egyidejűleg Máthé István mutatja be, miként születnek a híres korondi cserépedények. Hogyan készül a székelykapu? címmel Kovács Gábor fafaragómester bemutatóját láthatják, majd a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Zeng a lélek, zeng a szó című folklórműsorát követhetik a látogatók.
Augusztus 13-án az Ismerős Arcok és a Pokolgép ad koncertet, a fesztivált a Boney M és a Modern Talking zárja szeptemberben.
Augusztus első csütörtökén kezdődik az Egyfeszt.A gyergyói Egyfeszt olyan az erdélyi fesztiválnaptárban, mint áfonyaszem a fekete csokis brownie-n

– vallják a szervezők. Tavaly volt az első, idén pedig augusztus 4–7. között tartják meg ötven helyszínen, több mint nyolcszáz összművészeti programmal a másodikat. A zenei színpadok mellett irodalmi, képzőművészeti eseményekkel, erős helyi gasztrokínálattal és a helyhez kötődő kalandprogramokkal. Mintha kereszteznék a kapolcsi Művészetek Völgye és az Ördögkatlan fesztivált, és a végeredményt az erdélyi havasok lábához teleportálnák, kastélyok, bájos polgári házakkal körbevett kisvárosi főterek, zsindelyes falusi porták, zúgó erdők és fajgazdag kaszálók vidékére.


A fesztivál zenei kínálatának sokszínűségét jól mutatja, hogy három nagyszínpadon (kettő Gyergyószentmiklóson és egy Gyergyószárhegyen, a Lázár-kastélyban), valamint további kisebb helyszíneken lesznek koncertek. Az Egyfeszt egyik idei sztárfellépője a Gipsy Kings; várják továbbá Gyergyóba a Wellhello együttest, Hobót és bandáját, Lajkó Félixet és a lengyel Volosi vonós zenekart, Herczku Ágit Nicola Parovval, Dresch Mihályt, Harry Tavitiant, Kubinyi Júliát, Sárik Pétert és Dorogi Pétert.
Idén is tematikus udvarokat alakítanak ki: lesz folkudvar, jazzudvar, retróudvar, könyv- és színházudvar, képzőművészeti udvar, alterudvar és örmény udvar. A már tavaly is nagyon népszerű Gasztró utca bemutatja a helyi kulináris jellegzetességeket. Ha valaki még nem kóstolta volna a gyergyói örmény konyha remekeit, és netán azt sem tudja, mi a churut, bepótolhatja ezt a mulasztást, sőt meg is vásárolhatja a jellegzetes örmény ételízesítőt a helyi termelőktől. A gasztronómia és zene iránti imádatból született a Ghymes-alapító Szarka Gyula Ének a konyhából lemeze: többek között ez a produkció is megkülönbözteti a Gasztró utcát minden mástól.
Az Egyfeszt ikonikus turisztikai helyszíneket is beépített a kínálatába. 

Borítókép: A tavalyi Egyfeszt (Fotó: Ferencz Levente)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.