Tavaszt hozott a Queen

Magyarország, sőt egész Kelet-Európa szempontjából is átütő ereje volt annak a ténynek, hogy a világ egyik legsikeresebb együttese a vasfüggöny mögött lép színpadra. Az akkori fiatalok nem tudták felfogni, nem merték elhinni, hogy ez a koncert annak a folyamatnak a része, amely három év múlva a berlini fal leomlásához vezetett.

2022. 07. 27. 14:27
null
Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akkoriban járt népszerűsége csúcsán a legendás együttes. A budapesti koncert százezernyi fiatalt mozgatott meg, mindenki próbált jegyet szerezni, ügyeskedni, bejutni, de csak hetvenezren fértek be a Népstadionba. A jegyeket két nap alatt kapkodták el. 
1986-ban kevesen tudták, hogy a 26 fellépésből álló „Magic” turné budapesti állomásának megszervezése sem ment egyszerűen. Mivel a koncertszervező irodának nem volt elég pénze arra, hogy a zenekart kifizesse, azt ajánlotta, hogy koncertfilmet forgat az eseményről, s a forgalmazásból befolyó összeg fogja kiegészíteni a szerény fellépti díjat. A Queen belement az alkuba, de – mint az utólagos nyilatkozatokból kiderült – ők is tudták, hogy itt valami nagyszerű dolog születik. 
Brian May és Roger Taylor így nyilatkozott a Varázslat – a Queen Budapesten című film megtekintése után: 
Nagyon örülünk, hogy a Queen-rajongóknak világszerte végre lehetőségük nyílik újra átélni a zenekar eme csodálatos pillanatát. Tudtuk, hogy a budapesti stadionkoncert úttörő jelentőségű, de azt nem gondoltuk volna, hogy milyen történelmi estévé válik idővel. A koncert fantasztikusan néz ki a mozivásznon a digitálisan újramaszterelt pompájában, a dokumentumfilm maga pedig nagyszerűen mutatja be a helyszínt; ez valóban egy rendkívüli időszak volt a zenekar történetében.
Brian May és Roger Taylor lelkesedése annak is szól, hogy az eredeti tagokból álló Queen utolsó turnéjának egyik állomása volt a budapesti fellépés. Az együttes tagjai nagyon jól érezték magukat, mindent megnéztek, amit akkoriban a külföldieknek mutatni akart Magyarország. Voltak a Margitszigeten, gokartoztak az akkoriban szenzációnak számító Hungaroringen, ahol a Forma–1 egyetlen kelet-európai futamát tartották, léghajóztak és természetesen részt vettek a tiszteletükre adott fogadásokon. 


De Magyarország, sőt egész Kelet-Európa szempontjából is átütő ereje volt annak a ténynek, hogy a világ egyik legsikeresebb együttese a vasfüggöny mögött lép színpadra. Az akkori fiatalok nem tudták felfogni, nem merték elhinni, hogy ez a koncert annak a folyamatnak a része, amely három év múlva a berlini fal leomlásához vezetett. Az akkori fiatalok többsége csak arra vágyott, hogy az európai rajongókhoz hasonlóan, ők is élőben hallhassák az I Want to Break Free, a Who Wants to Live Forever vagy a Bohemian Rhapsody című slágereket. 
Meglepetésre azonban Freddie Mercury egy magyar népdalt is elénekelt a koncerten. Magyarul. 
És ez a tavaszi szél néhány esztendővel később valóban áradáshoz vezetett…

Borítókép: Jelenet a Varázslat – a Queen Budapesten című filmből (Forrás: YouTube)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.