Legyen a varrottas hungarikum!

A Magyar Nemzet 2022. szeptember 6-i számában El a kezekkel a templomi varrottasokról! címmel adtam hírt arról, hogy a „kalotaszegi vándor” és követőinek népes csoportja a Facebookon emelte fel szavát a kalotaszegi templomi varrottasok eltávolítása ellen. Erre a cikkre érkezett Csóti György olvasói levele, amelyre ezúton válaszolok, hiszen a szerzője azt írja: „Gurzó K. Enikő a névtelenségbe burkolódzó »kalotaszegi vándort« idézve követeli: »el a kezekkel a templomi varrottasokról!«”.

2022. 09. 20. 11:30
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újságíróként csupán a figyelemfelkeltés szándékával számoltam be arról, hogy forrnak az indulatok Kalotaszegen. A népi vallásosság kapcsán az egyik Face­book-hozzászóló így ír a „kalotaszegi vándor” oldalán:

Egy-egy varrottas minden öltésével a készítő lelke, érzései tekerednek mágikusan a vászon szálai közé. Ültem ilyen templomokban. Amit éreztem az írott terítők sokaságából, az a számtalan sors, kötés és oldás, út és elágazás volt a Magasságos felé sóhajtott imák levegőjében. Tisztelet és alázat. Semmi cifrálkodás.

Csóti György levelében azt írta: „Zsúfolttá, szinte nyomasztóvá tették egyes templomok belsőjét. A falakat, a padokat, az úrasztalát, mindent kék és piros varrottasok leptek el. Alattuk lapulnak az évszázados műemlékek. Kulturális bűncselekmény!”, hozzátéve, hogy a „textíliákkal” a „magamutogató adományozók” csak büszkélkednek a templomokban, ahelyett hogy imádkoznának.

Eltekintve attól, hogy ez nagyon sértő megjegyzés, kiemelném: a varrottasok nem a magamutogatás kellékei, amelyekkel műemlékeket akarna bárki is eltakarni, a bűncselekmény vádja pedig visszavezet az előző gondolathoz: mitől kulturális bűntett az, amikor a kalotaszegi ember a magyar díszítőművészet remekeivel, a varrottasokkal teszi Istenhez méltóbbá a templomait, és ezekben a – szerinte – Istennek tetsző templomokban Isten szeretett gyermekének érzi magát? 

Kulturális bűncselekménynek inkább az nevezhető, hogy bizonyos liberális körök módszeresen tüntetik el a páratlan magyar népművészetet Kalotaszegről, ahol – hogy egy másik kommentelőt idézzek – lassan a magyarság is csak történelem.

A vitát elindító „kalotaszegi vándor”, bár a nevét nem hozza nyilvánosságra, nem arctalan, több ezer követője van, akik közül sokan személyesen is ismerik, sőt több könyve is megjelent Kalotaszeg értékeiről. Kolozsvárott és környékén köztiszteletben áll, Koós Károly nyomdokain haladva gyűjti, ápolja, továbbadja a térség kincseit. Hiszen tudja, varrottasok nélkül Kalotaszeg halott, Kalotaszeg nélkül pedig szeretett Erdélyünknek is búcsút inthetünk.

Végezetül engedje meg, Csóti úr, hogy megköszönjem azt a lehetőséget, amiért kiállhatok a kalotaszegi magyar népművészetért, hiszen egykori kolozsvári történészhallgatóként átérzem a kalotaszegi magyar ember sértettségét, a történtek feletti bánatát. Tanulmányaimból, személyes tapasztalataimból jómagam is tudom: a kalotaszegi református templomokat épp a varrottasok teszik egyedivé. 

Ezért tartom fontosnak, hogy a kalotaszegi (és a széki) varrottast mielőbb felvegyék a hungarikumok közé. Semmi akadályát nem látom annak, hogy látványtervezők, muzeológusok bevonásával visszahelyezzék a varrottasokat a kalotaszegi templomokba, hogy se a tradíció, se a kalotaszegi magyar ember, se az erdélyi népi vallásosság ne vesszen el. Hiszen már Wass Albert is megírta:

A művészet a lélek tükre. Az ember lelkét Isten teremtette, tehát az Isten része. Azok pedig, akik megpróbálják egy nemzet lelkét kioltani, Isten ellen viselnek hadat.

Borítókép: A kalotaszegi templomi varrottasok (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.