Botár Olivér kapja a Moholy-Nagy-díjat

A világ egyik legismertebb Moholy-Nagy-kutatója, a művészettörténész és kurátor, Ifj. Botár Olivér veheti át a Moholy-Nagy-díjat október 27-én Fülöp József rektortól a MOME Campusán. A díjat odaítélő kuratórium döntésével nagyra értékeli Botár Olivér munkásságát, és szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a világhírű kutató szorosabb kapcsolatot ápolhasson a Moholy-Nagy László nevét viselő, szellemiségét a XXI. századba továbbvivő intézménnyel, diákjaival, oktatóival és kutatóival.

Magyar Nemzet
2022. 10. 25. 20:47
null
Forrás: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botár Olivér a Moholy-Nagy László-életmű és a közép-európai modernizmus egyik legismertebb kutatója, aki az elmúlt évtizedekben páratlanul sokat tett azért, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem névadójának munkásságát, annak komplexitását és hatását a kortárs kultúrára világszerte megismerjék és megértsék. 

A University of Manitoba, School of Art professzora és igazgatóhelyettese kurátorként jegyzi a tavaly Kanadában bemutatott Bauhaus (Canada) 101 című átfogó kiállítást, emellett számos könyv, többek között a magyar nyelven is megjelent Természet és technika – Az újraértelmezett Moholy-Nagy (1916–1923) című kötet szerzője is.

Kutatásai során újraértelmezte Moholy-Nagy munkásságát, az addig elsősorban technológia és innovációorientált alkotóként számontartott művészről feltárva többek között azt is, hogy eszmeiségének meghatározó eleme volt a biocentrizmus, a környezeti és a természeti tudatosság. Az előttünk álló globális kihívások fényében ez a dimenzió még inkább aktuálissá teszi munkásságának tanulmányozását a dizájnerek, művészek és oktatási intézmények számára.

Moholy-Nagy egész pedagógiai hozzáállásával arra törekedett, hogy az embereknek megmutassa, hogyan tudnak a modernitásban boldogabban élni a technológiai áramlásával, túláramlásával együtt

– fogalmazott Botár Olivér.

A díjat odaítélő kuratórium döntésével nagyra értékeli Botár Olivér munkásságát, és szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a világhírű kutató szorosabb kapcsolatot ápolhasson a Moholy-Nagy László nevét viselő, szellemiségét a XXI. századba továbbvivő intézménnyel, diákjaival, oktatóival és kutatóival.

Az őszi címátadó keretében doktori címről szóló oklevelét vehet át Schneider Ákos, Dezső Renáta, Körösvölgyi Zoltán, Simon Péter Bence, Sterk Barbara és Kollarik Tamás, egyetemi docensi címről szóló oklevelet Göde András és Gyenge Zsolt.

Sor kerül továbbá a MOME és a Mercedes-Benz együttműködésének húszéves évfordulója alkalmából a Mercedes-Benz vezető tervezőinek, jelenlegi és korábbi szakembereinek oktatási tevékenységükért adományozott címzetes egyetemi tanári, valamint címzetes egyetemi docensi címek átadására is, így oklevelet kap Robert Lesnik, Thomas Sälzle és Németh Gábor Tamás is.

További információt a Moholy-Nagy-díjról ide kattintva olvashatnak.

Borítókép: Botár Olivér (Forrás: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.