időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo
Csak egyszer láthatja Anna Hop koreográfiáját a közönség a Győri Nemzeti Színházban

Szerelmi négyszög érkezik Lengyelországból

Petrovics Gabriella
2022.10.06. 09:00 2022.10.07. 15:41
Szerelmi négyszög érkezik Lengyelországból

A Férj és feleség című egyfelvonásos balettelőadással érkezik Győrbe a Lengyel Nemzeti Balett október 9-én. Az Anna Hop által koreografált darab a kapuzárási pánik keserédes történetét mutatja be féltékenységgel, szerelemmel és beteljesületlen becsvággyal. A vendégelőadás apropóján Velekei Lászlóval, a Győri Balett igazgatójával beszélgettünk.

– Felelősségem és kötelességem, hogy új irányokat és koreográfusokat emeljek be a társulat repertoárjába, ezért folyamatosan figyelemmel kísérem a nemzetközi táncéletet – hangsúlyozta lapunknak Velekei László, aki két-három évvel ezelőtt a közösségi oldalakon látta először Anna Hop munkáit, amelyek nagy hatással voltak rá. – Lenyűgözött a művészete – folytatta. Később Anna Hop hazánkban járt, megnézte a Győri Balett GisL című előadását a Müpában, s nagyon megtetszett neki az együttes.
– Megbeszéltük, hogy a 2023/24-es évadban együtt dolgozunk, koreográ­fiát készít a Győri Balettnek. Aztán úgy alakult, hogy előbb is el tud hozzánk jönni a Lengyel Nemzeti Balett társulatával. Beszéltem Bakos-Kiss Gáborral, a Győri Nemzeti Színház igazgatójával, aki azt mondta, be tudjuk fogadni az előadásukat. A többi már ment magától – avatott be az előadás győri bemutatójának előzményeibe Velekei László.
A Férj és feleség egy cselekményes balettelőadás, amely az igazgató elmondása szerint beleilleszkedik a Győri Balett repertoárjába. 

A darab karakterei irányíthatatlanok: hisztérikusan viccesek, nyomorultak és néha egyszerűen kegyetlenek. Más szavakkal: mi magunk vagyunk, bármikor és bárhol, a torzító tükörbe nézve. Anna Hop Aleksander Fredro lengyel romantikus író talán legviccesebb, legkalandosabb vígjátéka alapján készített koreográfiát, amelyet október 9-én 19 órakor láthat a közönség a Győri Nemzeti Színház színpadán.


Az előadás egy szerelmi négyszöget mutat be, amely Elwira férjének, Waclawnak, a szeretőjének, Alfrédnak és a pár komornájának, Justysiá­nak szövevényes kapcsolatait bontja ki. Anna Hop az 1950-es évekbe, egy nyári üdülőhelyre helyezi a cselekményt, bevonva minket az édes négyes szórakoztató és váratlan fordulataiba. A darabban Stanislaw Mo­niuszko zenéje, az 1950-es évek slágerei és kortárs zenék hangzanak el. A koreográfiát a minimalista díszletek és a Malgorzata Szablowska által megalkotott kontrasztos világítás egészíti ki. A Férj és feleség a kapuzárási pánik keserédes történetéről szól, amelyből nem hiányozhat a féltékenység, a szerelem és beteljesületlen becsvágy sem, s amelynek robbanásszerű végkifejlete mindenkit meglep.
A produkció az Adam Mickiewicz Intézet 44 x Mickiewicz elnevezésű programjának része, amelynek küldetése a lengyel kultúra népszerűsítése nemzetközi együttműködések segítségével.
Velekei László lapunknak arról is beszélt, hogy bár a neves koreográfusoknak évekkel előre foglalt a naptáruk, egyik nagy álma, hogy Crystal Pite koreografáljon a Győri Balettnek egy új előadást. 

Mindezt leszervezni hosszú folyamat, de bízom benne, hogy egyszer megvalósul 

– mondta az igazgató. Mint megtudtuk, a Covid időszakát követően kilenc premierjük és száztizenöt előadásuk volt, amelyben a gyerekdaraboktól a cselekményes nagy balettekig terjedt a repertoár. Mindez pedig azt mutatja, hogy igény van a Győri Balettra.

Borítókép: Jelenet a lengyel előadásból (Fotó: Lengyel Nemzeti Balett)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.