A világ egyik legnagyobb rendezőjének előadása Magyarországon

A világhírű görög művész, Theodórosz Terzopulosz rendezésében mutattatták be Euripidész Bakkhánsnők című tragédiáját nagy sikerrel a Nemzeti Színházban tavasszal. A görög mester érzékeken alapuló sajátos színpadi formanyelvét teljes odaadással öltötték magukra a színészek, a kifejező színpadi elemekkel összhangban, tökéletes egész született a görög klasszikusból.

Forrás: Origo.hu2022. 10. 05. 8:05
null
Budapest, 2022. május 12. Euripidész Bakkhánsnõk címû drámájának próbája a Nemzeti Színházban 2022. május 12-én. A színdarabot május 14-én mutatják be Theodórosz Terzopulosz rendezésében. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dionüszosz, a bor és mámor istene érkezését köszönti a világ, kultusza diadalmasan terjed, mindenütt ünnepeket ülnek tiszteletére. Szégyenszemre azonban éppen anyja szülőföldjén, Thébában nem ismerik el istenségét. Dionüszosz emberi alakot öltve, isten voltát titkolva jelenik meg Thébában, és bosszút állva rajtuk, őrjöngő bakkhánsnőkké változtatja a város előkelő asszonyait – olvasható az Origó cikkében.

Az időszámításunk előtti V. században élt Euripidésznek egyik utolsó műve a Bakkhánsnők, amelyet a szerző halála után mutattak be az athéni drámaversenyen saját fia előadásában.

A tragédiát a kortársak és az utókor egyaránt Euripidész egyik legkiválóbb művének tekinti.
Később számos vitatott értelmezés és feldolgozás készült belőle, ám egyértelműen a klasszikus görög kor egyik legismertebb alkotása: a görög tragédia forrását jelentő Dionüszosz-kultusz egyetlen színpadi emléke.

A világszínház egyik nagy mestere, a görög Theodoros Terzopoulos négy évtizedes munkásságát a Bakkhánsnőkkel kezdte.

Terzopoulos rendezéseiben arra hívja fel a figyelmünket, hogy mennyire fontos a test, a természetes hang és arra, hogyan használjuk az érzékeinket.

A tavaszi bemutató előtt a görög rendező az Origónak adott videó interjúban elmondta:

Harminc nemzeti színházban dolgoztam eddig, nagy tapasztalatom van az alkalmazkodásban. Az újdonság mindig a nyelv. A magyar számomra ismeretlen volt, idegennek hangzott. Sok mássalhangzó van benne és érdekesek a szavak végződései is, és ezek együtt pedig különleges hangzást eredményeznek. A Nemzeti Színház technikai személyzete világszínvonalú, a színészek pedig kíváncsiak voltak, meg akartak ismerni egy másmilyen színpadi nyelvet, nagyszerűen is haladtak, és tökéletesen át tudták venni ezt az új módszert, az energiát, az irányt, a testkifejezést és a hanghasználatot.

A színház vezető színésznője, Szűcs Nelli a tragikus sorsú Agaué szerepéről, a próbafolyamatról és a drámai összhatásról beszélt.

„Nagyon sok mindenben egyetértek és egyetértünk a mesterrel, és ennek örültem a legjobban. Amit hoztam magammal a főiskoláról és Vidnyánszky Attilától megtanultam, az mind passzol ehhez. Végülis nem véletlen találkozás vele. Kereste azt az ősi színházi megszólalást… A tragédián keresztül tudjuk megérteni a mai világot, de a mindenkori világot is. Agaué, ez a női szerep a legtragikusabb, hiszen a saját gyerekét tépi szét, mert oroszlánnak látja. Sok színésznő visszaadja a gyilkos anya szerepeket. Számomra ez arról szól, hogy milyen befolyás alá vagyunk képesek kerülni, és nem tudjuk, hogy mire vagyunk képesek a befolyás alatt. Ha végignézzük ezt a kétezerötszáz évet, Euripidésztől máig, valami miatt ezek a darabok megmaradtak."

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Euripidész Bakkhánsnők című drámájának próbája a Nemzeti Színházban 2022. május 12-én. A színdarabot május 14-én mutatják be Theodórosz Terzopulosz rendezésében. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.