időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo
A fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként valósul meg

A bluestól lesz hangos Veszprém

Magyar Nemzet
2022.11.22. 16:07 2022.11.23. 22:46
A bluestól lesz hangos Veszprém

A Veszprém Blues Fesztivál fő helyszíne a Hangvilla és az Expresszó lesz, míg a Papírkutyában ingyenes akusztikus koncertek várják az érdeklődőket. A koncertek mellett kiállítások, pódiumbeszélgetések, open stage, esténként pedig all stars jam sessionök teszik majd teljessé a jövő áprilisi eseményt.

Négy Grammy-díjas blueselőadóval, mintegy negyven fellépő több mint ötven koncertjével, kiállításokkal, workshopokkal, beszélgetésekkel várja az érdeklődőket 2023. április 13. és 16. között a műfaj eddigi legnagyobb magyarországi eseménye, a Veszprém Blues Fesztivál, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként rendeznek meg.

 

A négy nap során színpadra lép majd a Rolling Stonesszal platinalemezt jegyző harmonikás, Sugar Blue, az egyedülálló énekhangjáról és szájharmonika-játékáról híres Rick Estrin, a brit blues hagyományait megreformáló gitáros, Matt Schofield, a közönségkedvenc Big Daddy Wilson, valamint a műfaj nagy ígérete, Buffalo Nichols is. A most 73 éves Rick Estrin San Franciscó-i énekes-szájharmonikás a Little Charlie & the Nightcatsből alakult Rick Estrin & the Nightcats frontembereként lett ismert nemcsak Amerikában, hanem világszerte. Humorral átszőtt színpadi jelenlétével Estrin és csapata a bluesfesztiválok egyik kedvelt résztvevője.

 


 

A jövő bluesát hozza Veszprémbe Buffalo Nichols. A fiatal énekes-gitáros hosszú éveken keresztül próbálta összehangolni ősei zenei hagyományát a kortárs bluesélet normáival. 

 

Matt Schofield hitelességével, tudásával, dallamos gitárjátékával a bluesszíntér meghatározó alakja. A brit születésű, az Egyesült Államokban élő művész feszegeti a határokat, és folyamatosan átformálja a hagyományos blues határait. Sőt, koncertet ad Sugar Blue is, akit a harmonika Jimi Hendrixeként szokás aposztrofálni.
 

De Veszprémbe érkezik többek között a kiváló olasz bluesgitáros, Luke Winslow-King, akinek munkássága a Mississippi delta bluest, a népzenét, a hagyományos dzsesszt és a rock & roll gyökereit ötvözi.


 

Big Daddy Wilson első stúdióalbumát egy magyar kiadó, a Crossroads adta ki; a meleg, lélekkel teli énekhangjáról ismert énekes a hazai bluesélet kedvelt alakja.
 

A holland T-99 a Braindogsból ismert Mischa den Haring triója, amely a rock ’n’ roll, a blues, a country, a surf és a soul keverékét játszva az európai színtér bohém szereplője. A műfaj kiemelkedő hazai képviselői közül Little G Weevil, a Black Circle Orchestra és a Jambalaya is színpadra lép a Veszprém Blues Fesztiválon.

Borítókép: Sugar Blue (Fotó: Facebook/Sugar Blue)

 

Kamerapárbaj

Életműkötet jelent meg Vitézy László rendezőről, életpályáját Medgyessy Éva rajzolta meg.


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.