Közösségépítés és értékteremtés

Konferencián mutatták be a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa (EKF) projekt részleteit, amelynek kapcsán Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta, hogy ez a projekt sokkal több mint kulturális programsorozat: régióalkotási és közösségépítési folyamat is. A Magyar Zene Házában tartott egész napos eseményen a szakmai előadások, kerekasztal-beszélgetések mellett ízelítőt kaptunk az elképesztően gazdag programkínálatból is.

2022. 11. 12. 10:20
null
20221111 budapest zene haza Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa konferencia havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa kulturális fővárosa projektek négy évtizeddel ezelőtti elindításával az EU célja az volt, hogy bemutassa az európai kultúra sokszínűségét, építse az európai identitást, ugyanakkor megerősítse a helyi közösségek önazonosságát is 

– mondta a Veszprém–Balaton 2023 EKF programot bemutató pénteki konferencián Navracsics Tibor, aki a Kultúrán túl című előadásában arról beszélt, hogy a projekt célja a helyi közösségek önazonosságának és az európai identitásnak a megerősítése, az európai kultúra sokszínűségének bemutatása. Hozzátette: a program prioritásai jellemzően a turizmus fejlesztése, az imázskezelés, a városi revitalizáció, valamint a munkahelyteremtés.
Navracsics Tibor kitért arra is, hogy a veszprémi pályázat egyik inspirációs forrása a 2013-as Marseille–Provence EKF projekt volt, amely szintén regionális alapon gondolkodva, 950 projekten keresztül több mint 11 millió látogatót vonzott. Felhívta a figyelmet arra, hogy a köztudatban a balatoni térség ugyan egy egységként jelenik meg, de közigazgatásilag három megyére tagolódik, ami számos szempontból nehézséget jelent. Példaként hozta fel a balatoni régió megközelíthetőségét, mint mondta, a közlekedési infra­struktúrán javítani kell. 

A Veszprém–Balaton 2023 EKF projekt kapcsán viszonylag kevés fejlesztésben gondolkodtak, de az egész régióra – elsősorban helyreállításokra – figyelve a közösségi létet elősegítő beavatkozásokra koncentrálnak. A program távlati célja, hogy a Veszprém–Balaton régióban egy fenntartható gazdasági modell jöjjön létre, amelynek lényege a kézművesipar, a gasztronómia és a Pannon Egyetemre építve az IT-szektor.


Porga Gyula, Veszprém polgármestere szintén arról beszélt, hogy a Veszprém–Balaton 2023 EKF pályázat nemcsak kulturális projekt, hanem város- és térségfejlesztési eszköz. A cél az, hogy Veszprém 2030-ra Európa legélhetőbb városai között legyen. György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy a technikai fejlődés, az innováció veszélyeket is hordoz, de rengeteg lehetőséget is tartogat. Ezért nem félni kell tőle, hanem élni vele.

A konferencia délelőtti panelbeszélgetésén Káel Csaba filmügyi kormánybiztos, a Müpa vezérigazgatója, Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezetője, Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Kenyeres Kinga, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója, Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Központ ügyvezető igazgatója és Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézete igazgatója 

a kultúra közösségépítő erejéről és kulturális innovációról beszélgettek. 

Batta András úgy fogalmazott: nap mint nap meg kell újulni, amely a beavatás, az ismeretterjesztés, a közönség különféle megszólítása révén lehetséges. Baán László kiemelte, hogy a Magyar Zene Háza épülete maga az innováció. Mint mondta, a zenét kiállítani önmagában abszurdnak hangzik, de ha ezt kreatív módon tesszük, bevonzza a látogatókat. Baán László szerint a kultúra a társadalom kötőszövete, s az a feladatunk, hogy a régi történeteket, a kultúránkat új módon meséljük el. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a Veszprém–Balaton 2023 EKF sikeréhez a kultúraközvetítés innovatív útjaira van szükség.
A délután folyamán rövid előadások formájában kaptunk ízelítőt a több mint ezer programból. A Veszprém–Balaton 2023 EKF programjai látványos ünnepséggel kezdődnek 2023. január 21–22-én, a magyar kultúra napjához csatlakozva. A nagyszabású eseménysorozatban többek között zenei fesztiválok, romkoncertek, rendhagyó helyszíneken megvalósuló színházi előadások, erdei olvasókabin, Bak Imre-, Maurer Dóra- és Egry József-kiállítás is várja a régióba látogatókat.

Borítókép: A pódiumbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy innovatív kultúraközvetítésre van szükség (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.