időjárás 26°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo
Megjelent Burns Kati új, népzenei alapú rituális albuma

Napnak a húgánál

Magyar Nemzet
2022.11.16. 16:27 2022.11.17. 15:04
Napnak a húgánál

Keleti elemek és tradicionális magyar zenekincs keveredik a népszerű énekes új online lemezén.

Burns Kati igazi keleti utazó, aki szúfikkal és baul fakírokkal zenélt Pakisztán és India tájain, de az észak-ázsiai torokéneklést is tanulmányozta. A lemez ezekből a benyomásokból, az ezekből megírt szerzeményekből építkezik. Csontváry által inspirált rituális lánctánc, modern kori anya-lánya rítus, ortodox hangzás, keretes dobbal kísért énekelt, transzba vivő női ének, mai regélés és tűzünnepi tánc fonódik keleti-magyar szövetté a lemezen.

Magyar dalkinccsel, magyar és ázsiai hangszerekkel keltünk útra, hogy balladákat továbbmesélve, moldvai archaikus imákon keresztül eljussunk az iráni perzsa felelgetős énekekig, az indiai hangszeres párbeszédekig, Csontváry cédrusaiig és a szíriai keresztények többszólamúságáig

– vallja Burns Kati, akinek lemeze a napokban jelent meg a Fonó gondozásában online kiadványként. Az album lemezbemutató koncertjére november 24-én lesz a Fonóban a Kamaracsütörtök sorozat keretében, a belépés ingyenes.

A lemez az alábbi digitális terjesztőfelületeken elérhető.

Borítókép: Burns Kati (Fotó: Fonó Budai Zeneház)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.