A jövő fontos eleme a mértékletesség

A pozitív egész számok jelentéktelenségéről című új kötetében Vöröskéry Dóra különleges elbeszélésekkel jelentkezett. A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. kiadásában megjelent novellagyűjtemény érzékeny mindenféle ember gondjaira, sőt minden lény helyzetére, aki csak előfordul ebben „a zord, emberek uralta világban”.

2022. 12. 23. 6:50
null
Vöröskéry Dóra Iró 20221220 Budaörs Fotó Bach Máté Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiatal írónő az emberek és élőlények iránt tanúsított létfeltáró figyelmet meseszerű elbeszélésekbe csomagolja, és nem fél a természetvédelem öniróniájától sem: „A büdösbogaraknak is vannak jogaik!” Lecsap az abszurd szélsőségre is: „Kihívtam a rovarirtókat, mire megjelent ez az ökop…csa, odaláncolta a gyerekét a bejárati ajtóhoz, és azt mondta, hogy a saját lakásomban nem irthatom ki a poloskákat!” – fakad ki az elbeszélésgyűjtemény egyik szereplője. 

Vöröskéry felmutatja a fonák oldalt is: kiderül, a gyerek nem is meggyőződésből tüntet. „Ibolya a gyerekfelvigyázó, én pedig dolgozom. [...] Demonstrációnként egy gombóc fagylalt az alapbérem. Kettő, ha kijön a rendőrség, három, ha vér is folyik” – mondja az ajtókerethez ragasztott kisgyerek. Megjegyezzük, Vöröskéry a Just Stop Oil és az Ultima Generazione festményhezragasztós múzeumi demonstrációi előtt írta ezeket a szövegeket, mondhatjuk, a fiatal szerző rajta van az áramláson, az átlagot egy hullámmal megelőzve.

Természetvédelmi mérnöknek kezdett tanulni, végül szociális munkásként diplomázott. Nem tartja meredeknek a váltást, hiszen 

az egyikben a növényeknek segítesz, a másikban az embereknek, mindkettő része a nagy egésznek. Élveztem a képzést a soproni egyetemen, de hiányzott az emberi tényező

– magyarázza.

 

Az emberi tényező a novelláskötetben is a fő vonal. A Hókusz című elbeszélés egyik szereplője ezt mondja: „Súlyos, gótikus betűk, koponyák és pókok kellenek a népnek. Talán egy kis vörös bársony és arany gyertyafény.” S hogy miért érdekli a misztikum, arra Vöröskéry azt felelte: esetleges, hogy éppen mit kapnak fel az emberek. Bár trendek, hullámok vannak, melyeket meg lehet lovagolni, azért az ismeretlen, varázslatos, különleges mindig vonzó lesz. 

Hozzátette: „Sosem becsülném le a valódi tudás hordozóit, átadóit. Egészen más tesz boldoggá engem, mint egy csomó más embert. Ezt mindenkinek magának kell tudnia és űznie. Ha egy dolgot kiemelhetek, az a mértékletesség, amely nemcsak fontos eleme lesz a jövőnek, de a boldogság hajszolásában is remek tanácsadó.”

Vöröskéry Dóra elmondta, őt más tesz boldoggá, mint a legtöbb embert. Fotó: Bach Máté

 

Vöröskéry szociális munkásként dolgozott, tehát ismeri a segítő szakmák légkörét.

Tapasztalata szerint „nem igazán megbecsült szakmák ezek, míg nincs rájuk nagy szükség. Gyakran csak legyintenek a művészet, a pszichológia fölött, pedig a lélek is megbetegedhet, szenvedhet, és egyébként is ápolásra és törődésre van szüksége.” Az említett Hókusz című novellában is afféle lélekgyógyász utánpótlás-nevelés folyik. A dédmama így búcsúzik az ifjú boszorkányunokától: „Jól van, nagy boszorkány leszel. Kell is az, nehéz emberek jönnek, fekete emberek, nagy gondok.” A szerző kérdésünkre így fordította le a boszorkányvilág üzenetét: 

A legnagyobb teher a megbirkózás a rengeteg nehézséggel. Háborúk, válságok jönnek-mennek, az alapvető létbiztonság kérdőjeleződik meg. Megoldás akkor jöhet, ha az ember megtalálja a saját mozgatórugóját. Az élet nem áll meg, pihenni szabad, sőt kell is, ahogy rosszul érezni is magunk, de nem szabad beleragadni a gödörbe.

 

Borítókép: Vöröskéry Dóra (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.