Az öt legjobb Brad Pitt-film – Harcosok klubja

Kőkemény fricska a fogyasztói társadalomnak.

2022. 12. 02. 20:00
null
Forrás: Intercom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brad Pitt filmjeit bemutató mini toplistánkon elérkeztünk a bronzérmes filmhez. A Ha eljön Joe Black és a Trója után ezúttal egy igazi kultuszfilmet mutatunk be. Egy erősen megosztó mozit, amelynek vannak megszállott rajongói, de jelentős a kritikusainak a tábora is. Ez a film pedig nem más, mint az 1999-es Harcosok klubja (Flight Club).

3. Harcosok klubja (1999)

A film Chuck Palahniuk, 1996-os azonos című regényéből készült. A forgatókönyvet maga Chuck Palahniuk és Jim Uhls írta, a rendező pedig David Fincher volt. Fincher nevéhez számos zseniális film fűződik, melyeken egytől egyig érezhető a sajátos, borongós, ugyanakkor felkavaró stílusa. Ő rendezte többek közt A végső megoldás: Halál (Alien 3, 1992), a Hetedik (Seven, 1995), a Játsz/ma (The Game, 1997), a Pánikszoba (Panic Room, 2002), A Zodiákus (Zodiac, 2007), a Benjamin Button különös élete (The Curious Case of Benjamin Button, 2008), illetve A tetovált lány (The Girl with the Dragon Tattoo, 2011) című filmeket. Nem árulok el nagy titkot azzal, ha kicsit sejtelmesen úgy fogalmazok, hogy fogunk még találkozni filmjeivel filmes utazásunk során. 

A Harcosok klubja nagyon érdekes utat járt be. Fincher stílusa, az erőszak képi bemutatása és talán a sokak számára nem egyértelmű utalások és történetvezetés miatt a mozipénztáraknál rosszul szerepelt a film. Az otthoni forgalmazás során viszont igazi kultuszfilmmé vált, és végül hatalmas siker lett, hivatkozási pont, egy sokat idézett alapmű. A történetet egy narrátor meséli el, aki egy igazi átlagember (Edward Norton). Naponta eljár a hivatalba dolgozni, ahol stílszerűen termékvisszahívási ellenőrként dolgozik. Pedánsan, a társadalmi normáknak megfelelően él. 

Egy személy, két alakban. Forrás: Intercom

Különféle katalógusokból csodásan berendezi a lakását, a fogyasztói társadalom embere. Mindent használ azokból a a multicégek által forgalmazott termékekből, amiket a reklámok ráerőltetnek. Monoton, sivár, semmitmondó életébe belefásul, inszomniás lesz. Álmatlanságát úgy próbálja gyógyítani, hogy rendszeresen eljár olyan segítő összejövetelekre, ahol súlyos beteg emberek panaszolják el bánatukat, mert úgy érzi, a saját problémája így elenyésző az ott felszólaló szerencsétlen emberekéhez képest. Azonban egyre erőteljesebben jelennek meg rajta a skizofrénia jelei. Számos jelenetben be-be villan másik énje, Tyler Durden (Brad Pitt), míg végül teljesen elhatalmasodik rajta. A klasszikus Dr. Jekyll és Mr. Hyde történet bontakozik ki, de a modern korra formált változatban. Tyler kimondja és bátran meg is csinálja, amit névtelen hősünk nem mer. A történetet végigkísérő nő, Marla Singer (Helena Bonham Carter) is úgy jelenik meg, mint az alteregó szeretője, akit azonban főhősünk szeret. Ez a kettősség végigvonul a filmen. Az Edward Norton által alakított kisember egyszerre imádja és utálja az alteregóját. 

Tyler markáns véleményt fogalmaz meg, számos mondata a mai napig asokat idézett gondolat, mint például: „Amit birtokolsz, az birtokba vesz. Nem a munkád vagy, és nem is a bankbetéted. Nem a kocsid vagy, és nem a tárcád tartalma. Nem egy menő ruha vagy. Egy bohóckodó ganajkupac vagy a világon.” Vagy éppen a talán legvelősebb: „Elutasítom az anyagi javak fontosságát hangsúlyozó értékrendet.” 

Szóval Palahniuk, Fincherrel karöltve, ebben a filmben bizony kőkeményen a fogyasztói társadalomnak mutatott görbe tükör. Párhuzamba lehet hozni Joel Shumacher örök becsű klasszikusával, az Összeomlással (Fallig Down, 1993), ahol a főhős, aki szintén egy egyszerű kisember, besokall, összeomlik, és fellázad az önmagából kifordult társadalom ellen. 

Ezeket a filmeket akkor, a kilencvenes években még meg lehetett csinálni. Nem volt cenzúra, öncenzúra, és nem voltak korlátok sem. Ma már nehezen elképzelhető, hogy ezek a mozik elkészülhetnének. 

Visszakanyarodva a filmünkhöz, Tyler létrehoz egy titkos klubot, ahol hétről hétre átlagemberek bunyóznak és verik véresre egymást, csak azért, hogy kiszabaduljanak a mindennapok taposómalmából. Ez a szervezet egyre nagyobb méreteket ölt, több városban is alakulnak klubok szerte az egész országban. De az ilyen már-már vallási szektához hasonlítható szervezet törvényszerűen és kiszámíthatóan, előbb-utóbb radikalizálódni fog, így történik ez most is, a Harcosok klubja terrorszervezetté alakul. Tyler a sokatmondóan a gazdag emberek zsírjából készített robbanóanyagokkal aláaknázza az egész várost. A skizofrén alak jóember énje tiltakozik ugyan, de végül már nem tudja visszafordítani a gonosz én, Tyler ördögi tervét, így a film monumentális zárójelenetében egy felhőkarcoló legfelső emeletén a filmbeli Dr. Jekyll a szerelmének kezét fogva nézi végig az apokalipszist, amit a másik énje okozott. Sorsszerű, de szükségszerű is ez a vég. A film mondanivalója így teljesedik ki, mert ebben a Fincher által kitalált sötét vízióban a megtisztulást csak egy nagy robbanás, egy apokalipszis hozhatja el. 

A mozi szerepel a Steven Jay Schneider által szerkesztett, az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz (1001 Movies You Must See Before You Die) című filmkritika-gyűjteményben. Néhány érdekesség, városi legenda a filmmel kapcsolatban: Edward Norton és Brad Pitt tényleg megtanult szappant főzni, ahogy forgatás előtt bokszleckéket is vettek, és Pitt, hogy hitelesebben alakítsa Tyler karakterét, fogorvossal szedetett ki egy darabot a fogából.

Mind a színészek, mind a stáb tökéletesen dolgozik a filmben. Brad Pitt parádézik a gonosz, de ugyanakkor messianisztikus skizofrén én szerepében. Pimaszul, lazán, de mégis lehengerlő komolysággal hozza a figurát. 

A film felkavaró élmény többszöri újranézés után is. Sorozatunkban a harmadik helyet szerezte meg a Harcosok klubja, de ha csak Brad Pitt színészi alakításait vettük volna figyelembe, egész biztos, hogy még előrébb végzett volna a toplistánkon.

Idővonal: A Harcosok klubja című filmet 1999-ben mutatták be, abban az évben amikor az ECU átnevezésével elszámolási pénzként megjelent az euró mint az Európai Unió hivatalos valutája. Magyarországon átszámozták a főutakat, a 100-as útból és a 10-es út Almásfüzitő–országhatár szakaszából 1-es, a 30-as út Budapest és Gyöngyös között 3-as, az 50-es út Budapest–Kecskemét-Dél között 5-ös, a 70-es út Budapest és Siófok között 7-es főút lett. Magyarország, Csehország és Lengyelország belépett a NATO-ba, és Brüsszelben – a három új NATO–tagország miniszterelnökeinek, köztük Orbán Viktor jelenlétében – ünnepélyesen felvonták a három nemzet zászlaját. 29 európai ország aláírta a bolognai nyilatkozatot, melynek fő célkitűzése, hogy 2010-re létrejöjjön az egységes Európai felsőoktatási térség. Budapesten, a Hajógyári-szigeten rendezett Sziget Fesztiválon menet közben leszakadt egy körhinta több gondolája, melynek következtében egy 25 éves fiatalember két nappal később meghalt. Magyarországon is jól látható volt a teljes napfogyatkozás. Ennek alkalmából Pécsett a planetárium udvarán egy időkapszulát ástak el, hogy 2081. szeptember 3-án nyissák majd ki újra. Hazánkban érvényét vesztette az 50 filléres érme. (Wikipédia)

A jövő héten már az ezüstérmes Brad Pitt-filmmel érkezünk.

Borítókép: Dr. Jekyll és Mr. Hyde, azaz a névtelen kisember, Edward Norton) és a vagány alteregó, Tyler Durden, azaz Brad Pitt (Forrás: Intercom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.