Az öt legjobb Brad Pitt-film – Trója

Hollywood és Homérosz nem mindennapi találkozása.

2022. 11. 25. 20:00
Brad Pitt, Trója, film
Forrás: InterCom
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollywood és Homérosz nem mindennapi találkozása.

Brad Pitt filmjeit bemutató sorozatunkban a Ha eljön Joe Black után ezúttal egy igazi szuperprodukciót mutatunk be. A film ugyan nem tartozik Pitt legnagyobb színészi alakításai közé, de mégis gyakorlatilag a hátán viszi az egész produkciót. Nélküle, dacára a hatalmas költségeknek és a valóban impozáns látványvilágnak, talán nem is lenne érdemes róla beszélni. De mivel ő is és több neves színész is szerepet vállalt benne, a 2004-ben készült Trója (Troy) felkerült a történelmi filmek képzeletbeli sikerlistájára.

4. Trója (2004)

A filmet még hollywoodi szemüvegen át nézve is komoly összegből készítették el. Azonban a befektetett mintegy 175 millió dollár végül busásan megtérült, hiszen közel 497 millió dollárt hozott a készítőknek. 2004-ben a 8. legtöbb bevételt hozó film volt. A mozit Wolfgang Petersen rendezte,  a forgatókönyvet pedig Homérosz Íliász című eposzából David Benioff írta. A német származású Petersen számos nívós filmet jegyez, többek között a Végtelen történet (The NeverEnding Story, 1984), a Kedves ellenségem (Enemy Mine, 1985), a Célkeresztben (In the Line of Fire, 1993), a Vírus (1995), Az elnök különgépe (Air Force One, 1997), a Viharzóna (The Perfect Storm, 2000) és a Poseidon (2006) című alkotásokat.

A befektetett dollárok látszanak a produkción, hiszen csodálatosak a díszletek, a jelmezek, igazi hollywoodi szuperprodukció a Trója. De valljuk be, egy nagy formátumú történelmi filmet csak ilyen feltételekkel szabad elkészíteni. A másik nagyon fontos elem a színészek kiválasztása. Nos ez is nagyszerűen sikerült a készítőknek. A görög mitológia alakjait olyan sztárok keltik életre, mint Brad Pitt, aki Akhilleuszt, az istenek fiát játssza; Eric Bana, aki Hektórt, Trója hercegét alakítja; Orlando Bloom Parisz bőrébe bújik; Sean Bean alakítja magát Odüsszeuszt, Peter O’Toole pedig Priamoszt, Trója királyát formálja meg. 

Brad Pitt mint Akhilleusz a Trója című film egyik népszerű plakátján. Fotó: InterCom

Erős a színészi gárda, ráadásul valamennyien remekül alakítják a saját történelmi szerepüket. Így kimondhatjuk, hogy a Trója című film a pazar látványvilága mellett a remek színészi játékokról is emlékezetes. A film cselekménye nagy vonalakban és kisebb-nagyobb változtatásokkal az Íliász történetét, valamint a trójai háború köré szőtt mondavilág eseményeit követi. A film valósághűségre törekszik, így nélkülözi az alapmű mitikus elemeit, leginkább az istenek beavatkozását. Nyomon követhetjük a spártai királyné, Helené (Diane Kruger) a trójai Parisz herceg általi elrablását, az Apollón istenen elkövetett sértést, a görögök és trójaiak harcát, Patroklosz halálát, az Akhilleusz és a Hektór közti párviadalt, halálukat, valamint a trójai faló cselét. De sajnos Wolfgang Petersennek nem sikerült igazán az áttörés ezzel a filmmel. Felszínes, sokszor indokolatlanul eltér az eredeti műtől, és számos hibát is tartalmaz. 

Brad Pitt viszont Akhilleusz szerepében remekel. Nincsenek nagy ívű mondatai, tartalmas párbeszédei, de mégis az az érzése a nézőnek, hogy igen, így nézett ki, ilyen volt az istenek fia. Pitt sokat tett is azért, hogy jól nézzen ki ebben a szerepben, rengeteget edzett és még kardozni is megtanult. Egyes információk szerint Brad Pitt és Eric Bana nem használtak dublőröket a legendás csatajelenetüknél. Megbeszélték, hogy minden könnyű találatért 50 dollárt, a súlyos találatért pedig 100 dollárt fizetnek egymásnak. A pletyka szerint Pitt a végén 750 dollárt, Bana pedig semmit nem fizetett. 

A nézők szerették a filmet, de a kritikusoknál nem váltott ki osztatlan sikert a mozi. Mindössze egy Oscar-jelölésig jutott film, a legjobb jelmeztervezés kategóriájában, és Brad Pitt volt jelölve a filmben nyújtott alakításáért az MTV Movie Award legjobb férfi főszereplőnek járó díjára. Állítólag a film rendezésére felkérték Cristopher Nolant és Terry Gilliamet is, de mindketten kikosarazták a készítőket. Wolfgang Petersen végül a Trója kedvéért nem vállalta a Batman vs. Superman film rendezését és Brad Pitt pedig A forrás (The Fountain, 2006) főszerepét utasította vissza Akhilleusz szerepéért. 

Néhány érdekesség a mozival kapcsolatban. A filmben igazi, hús-vér és digitális statisztákat egyaránt használtak; a piacon játszódó jelenetben lámák szerepelnek, mely állatokat az ókori görögök biztosan nem ismerték, hiszen a lámák az Andok hegyeiből származnak és az inkák háziasították őket, illetve egy városi legenda szerint a forgatás során Brad Pitt ironikus módon Achilles-ín-sérülést szerzett, ami miatt 10 hétig nem tudta folytatni a forgatást. A film 163 perces játékidővel került a mozikba, de DVD-n megjelent a 196 perces, monumentális rendezői változat is. Összességében a Trója egy nagyon látványos, minden ízében hollywoodi szuperprodukció, annak minden előnyével és minden hátrányával. Azonban az elvitathatatlan, hogy Brad Pitt Akhilleuszként egy új oldaláról mutatkozott be, és bizonyította, hogy mitológiai hősként is megállja a helyét. Sorozatunkban ezért a Trója negyedik helye megérdemelt.

Idővonal: A Trója című filmet 2004-ben mutatták be, amikor az Európai Unió 10 tagállammal bővült: Magyarország, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Észtország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Málta és Ciprus teljes jogú tag lett, Medgyessy Péter lemondása után Gyurcsány Ferenc vette át a miniszterelnöki posztot, a Magyar Honvédség állományából leszerelt az utolsó sorkatona is, ezzel megszűnt a sorkatonai szolgálat Magyarországon, II. János Pál pápa boldoggá avatta I. Károly utolsó osztrák császárt, egyben IV. Károly utolsó magyar királyt, akinek emléknapjául október 21-et jelölte ki, a Cassini–Huygens űrszonda sikeresen pályára állt a Szaturnusz körül, majd megkezdte a gyűrűs bolygó és 31 ismert holdjának négy évig tartó tanulmányozását, ellopták Edvard Munch Sikoly című művét (1893) az oslói Munch Múzeumból, és George W. Bush-t ismételten megválasztották elnöknek az Amerikai Egyesült Államokban.

A jövő héten a Brad Pitt filmjeit bemutató toplistánkon már a bronzérmes filmmel érkezünk.

Borítókép: Akhilleusz (Brad Pitt) mindenre elszánt és kész a küzdelemre (Fotó: InterCom)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.