Domingo hangja ma is lenyűgöző

Nem egy 82 éves énekes-karmestert láthatott szombaton a nemrég átadott MVM Dome közönsége, hanem egy olyan embert, aki a kora ellenére is uralja a színpadot. Placido Domingo a Budafoki Dohnányi Zenekarral lépett fel, a koncerten a Virtuózok tehetségkutató verseny győztesei és különdíjasai is bemutatkoztak, sőt még a Maestro fia, Placido Domingo Jr. is fellépett.

2023. 03. 06. 10:00
Placido Domingo a színpadon
20230304 Budapest MVM Dom Plácido Domingo koncert Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerencsére először csönd volt. Ameddig a koncert nem kezdődött el, ameddig a Maestro nem lépett ki a színpadra, addig nem szólt semmilyen zene. Nem jellemző ez manapság, amikor szinte mindenhol és mindenkor valamiféle előzenét kell hallgatni, mindenesetre itt most jó volt a csönd. Segített rákészülni az élményre, mert vannak fontos pillanatok az ember életében, olyanok, amelyeket nem szoktunk elfelejteni egy életen át. Ezt élhette meg a nemrég megnyílt MVM Dome közönsége szombat este, amikor Placido Domingo kilépett a színpadra. Nem egy 82 éves énekes-karmestert láttunk, aki több mint négyezer előadáson van túl, több mint százötven szerepet játszott el eddigi élete során, arról már nem is beszélve, hogy több mint hatszáz operaelőadást és szimfonikus koncertet vezényelt le a legrangosabb zenekarokkal, hanem egy embert, aki szereti a színpadot, és akit a színpad is szeret. 

Egy igazi férfit láttunk, aki nemcsak a kiállásával közvetíti a férfienergiát, hanem a hangjával is. A tenor hang ugyanis nyugodt erővel képes közvetíteni a legszenvedélyesebb érzelmeket is.

Placido Domingo koncert az MVM Dome-ban
Placido Domingo koncert az MVM Dome-ban Fotó: Mirkó István

 

Placido Domingo visszaadta az opera becsületét

Placido Domingó José Carrerassal és Luciano Pavarottival fellépett a futball-világbajnokság fináléján is, a közvetítést nyolcszázmillióan nézték, nem is beszélve arról, hányszor ismételték meg azóta is a koncertjüket. Annyira népszerű lett a trió, hogy tizenhárom évig járták a világot előadásukkal, amelyben jól megfért egymás mellett az O sole mio című romantikus dal a Nessun dormával (Puccini Turandot című operájából) is. Óriási hatása volt a három tenornak, mert az egyre inkább populárissá váló világunkban visszaadták az opera becsületét, hatásukra sokkal több fiatal kezdett el operaelőadásra járni szerte a világban. A trióban Luciano Pavarotti volt a legnagyobb sztár, akinek virtuóz előadását kicsit szerényebben, de pontosan olyan magas szinten tudta követni Domingo, amikor a tenorok énekpárbajra keltek egymással. Pavarotti 2007-ben, 72 éves korában meghalt, fiatal, sokszor szemtelennek tűnő barátja, Placido Domingo pedig ma már 82 éves. 

Amikor a színpadon áll, amikor énekel, szinte remeg a levegő az MVM Dome-ban, lélegzetvisszafojtva figyel mindenki, a nézők pedig sokszor egy kis mosollyal a szájuk szélén és kitörő tapsviharral konstatálják, hogy nemcsak jó technika, megfelelő hang, hanem lélek is kell az énekléshez, ráadásul nem árt, ha az ember szenvedélyesen szereti az életet.

 

Fiával énekelte a Perhaps Love című dalt

Az est csúcspontja Verdi La Traviata című operájából a Pura siccome un angelo volt, amelyet Domingo Juliana Grigoryan örmény szopránénekesnővel adott elő feledhetetlenül, az egyik ráadás pedig Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjéből volt, amelynek előadása során Placido Domingo még egy táncra is felkérte az énekesnőt. A Budafoki Dohnányi Zenekart Eugene Kohl és Hollerung Gábor vezényelte felváltva, a meglepetésvendégek pedig a magyar klasszikus zenei tehetségkutató, a Virtuózok győztesei és különdíjasai voltak. Többek között hallhatta a közönség Dávid Roland Mózes jellegzetes zongorajátékát vagy Lugosi Ali klarinétművészt is. A koncert legmeghatóbb pillanatai közé tartozott, amikor Placido Domingo a fiával énekelte John Denver Perhaps Love című dalát, miközben a háttérben egy óriási kivetítőn saját családi életük legfontosabb eseményeit láthatta a közönség. A koncerten tehát a legfiatalabb generáció virtuóz játéka mellett láthattuk, mit tud a feltörekvő középgeneráció, ám a zenei örömünnep fénypontja mindig az volt, amikor Placido Domingo jellegzetes tenorhangja sűrűn betöltötte a teret. 

If I rest, I rust

 – nyilatkozta egy helyütt, azaz „ha leállok, berozsdásodom”. Úgy tűnik, ettől egyelőre nem kell tartani.

Borítókép: Placido Domingo (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.