Szembenállás és szembesülés problematikája

Ma este mutatja be a Maladype Színház a Jean-Paul Sartre Legyek című drámájából készült sajátos színpadi adaptációt az Eötvös10 kamaratermében. A Maladype Színház előadásában a sartre-i elgondolás hangsúlya a politikummal átszőtt társadalomkritikáról az egyén belső életének, a „másikhoz” való kapcsolódás vágyának és önnön szabadságának összeütközésére helyeződik. A didaxistól mentes összművészeti előadás Euripidész, Aiszkhülosz, Szophoklész, valamint Goethe klasszikusaiból is kölcsönözve kérdez rá az önmagunk magányos mivoltával való szembenállás és szembesülés örökérvényű problematikájára.

2023. 03. 01. 15:15
Maladype
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jean-Paul Sartre (1905–1980) irodalmi Nobel-díjas francia dráma- és regényíró, filozófus, a XX. századi egzisztencializmus irányzatának meghatározó alakja. Megjelenése mind a filozófia, mind pedig az irodalom történetében új korszakot teremtett: munkásságában e kettőt egymástól elválaszthatatlan egységként valósította meg. A modern francia irodalom csúcsteljesítményeként aposztrofált életművének kontúrjait a világ számos nyelvére lefordított novelláskötetei, regényei, drámai művei, valamint filozófiai-ontológiai alkotásai rajzolták meg. 

A Legyek Jean-Paul Sartre első drámája, amely 1943-ban szinte egyszerre jelent meg a szerző főműveként számontartott Lét és a Semmi – Egy fenomenológiai ontológia vázlata című művével. 

A darabot a Maladype Színház mutatja be ma este, de holnap este is megtekinthető. A darabban sajátos filozófiai rendszerének érvényében egy klasszikus drámatoposzhoz, az Atreida ház mítoszához, azon belül is Oresztész történetéhez nyúlt vissza, hogy a szabadság mibenlétét járhassa körül, amely elgondolásában nem a mindenkori hatalom ügye, hanem az embereké.

Maladype
A Legyek című előadást ma is játsszák (Fotó: Maladype Színház)

Sartre Oresztésze független mindentől és mindenkitől: szabadságán kívül nincs semmije. 

Minden és mindenki idegen számára: nem fűzik emlékek Argosz népéhez, és saját testvéréhez, a rabszolgasorba taszított Elektrához sem köti semmi. 

Gyökértelenségéből fakadó szabadsága súlytalan lebegésként veszi őt körül: arra vágyik, hogy rátalálhasson egy útra, egy tettre, ami csak az övé, ami által – akár a királygyilkosság bűnének árán is – felszabadíthatja húgát, „betöltve ezzel az űrt szíve helyén”.

A művet Hubay Miklós fordította. Rendező: Juraszek Zsuzsanna és a Társulat, dramaturg: Juraszek Zsuzsanna, zenei vezető: Erőss Brigitta. Szereplők: András Gedeon, Pál Zoltán, Mesés Gáspár, Lukács Andrea, Ádám Kornél, Zsenák Lilla, Erőss Brigitta.

 Borítókép: A Legyek előadás szereplői (Fotó: Maladype Színház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.