A kazak Turan együttes a Várkert Bazárban

Közvetlenül a bécsi fellépésük után érkezik Budapestre európai koncertkörútján az idén 15 éves kazahsztáni ethno-folk együttes, a Turan. Világszerte népszerű eseményeken mutatják be a kazak folklór különleges, ősi hagyományait és egzotikus hangszereit. Április 14-én, pénteken a Várkert Bazárban lépnek fel. A zenekar elkötelezett a múltból fennmaradt dallamvilág felelevenítése és jelenbe való átültetése mellett. Különleges hangszerek, a szibizgi, shakobyz, sazsyrnai, serter, zsetigen, shinkildek, dombra és az ylkobyz szólalnak meg a koncerten.

Magyar Nemzet
2023. 04. 12. 9:00
kazak Turan együttes
Fotó: Wolf Heider-Sawall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Turan egy nemzeti, néprajzi örökséggel foglalkozó együttes, amelynek célja, hogy megismertesse a fiatal nemzedékkel a kazak nép gazdag hagyományokkal rendelkező művészetét. Egyedülálló zenei arculatot kölcsönöz számukra a művészi, finoman kimunkált dallam és hangszínvilág bemutatása. Érzékeltetik a költészet, a drámai háttér és a tánc világának harmóniáját. 

kazak együttes
A torokhang sokféle változatát mutatja be a kazak együttes. Fotó: VárkertBazár

 

 

A kazak Turan együttes megidézi az ősi hangszerek hangját

 

Megidézik az ősi hangszerek hangját, összhangot keresve a jelen dallam- és hangszervilágával. Olyan melódiák után kutatnak, amelyek választ adhatnak a ma élő ember kihívásaira is. A torokhang sokféle változatát mutatják be, mint például a „kurkireme”és „kaliama” ,és a hangszerek hangját próbálják az emberi hanggal hasonlatossá tenni, amellyel az ősi zene lényegét ragadják meg. A Turan folyamatosan bővíti repertoárját a zene egyéb műfajain belül is, más előadókkal együttműködve. Jelenleg több, mint húszféle hangszeren játszanak, egy zeneszámon belül különböző hangszereket szólaltatnak meg egy időben. A Turan világszerte népszerű koncerteken mutatja be a kazak népzenét, koncerteztek az USA-ban, Nagy-Britanniában, Németországban, Törökországban vagy Kínában. Magyarországon rendszeres fellépői a bugaci Kurultaj rendezvénysorozatának.

 Az elmúlt években lelkes rajongótáboruk alakult ki itthon is, ami nem véletlen, hiszen koncertjük igazi, kihagyhatatlan kuriózum a műfaj szerelmeseinek. Nagy költségvetésű történelmi filmekben is hallhattuk muzsikájukat felcsendülni, például a hazánkban is bemutatott Nomád című filmben.

Fellépők: Serik Nurmoldayev, Bauyrzhan Bekmukhanbet, Makhsat Medeubek, Erzhigit Aliev, Zhantu Dadabayev

Borítókép: A Turan együttes a várkert Bazárban lép fel pénteken. (Fotó: Várkert Bazár)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.