Címéhez hű a Gyönyörű sorscsapás

Hollywood a streamingforradalom hajnalán kiirtotta a romkomokat, majd a Covidnak köszönhetően ismét keblére ölelte, legalábbis streamingplatformokon. A Gyönyörű sorscsapás egy klasszikus streaming romantikus vígjáték, ezért érthetetlen mit keres a mozikban. Bár a vásárlásban megfáradt barátnőket leültetheti az ezüstvászon elé a könnyen emészthető kilencven perc.

2023. 04. 30. 22:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fiú találkozik a lánnyal. A fiúnak tetszik a lány. A lány nem ismeri be, hogy az érzés kölcsönös. Karikatúrába hajló bolondozás, szívbe markoló vallomás és jöhet a vége főcím. Körülbelül így írható le minden romantikus vígjáték lecsupaszított története. Majd jött E.L. James és A szürke ötven árnyalata, amelynek köszönhetően az egyszerű receptben az erotika is kötelező alkotóelemmé vált a 2010-es évek fordulóján. A Jamie McGuire írta Gyönyörű sorscsapás megfelel az elvárásoknak: két vonzó főszereplőt mozgat az egyetemi színpadon, akik között az első pillanattól szikrázó kémia a New York Times sikerlistájáig repítette az írónő első kötetét, illetve a Gyönyörű könyvfolyam egyéb regényeit is.

Virginia Gardner a Gyönyörű sorscsapás egyik jelentében. Forrás: Facebook

A szürke ötven árnyalatát fiatalabb közönségre fazonírozó történetek E.L. James regényének megjelenése után azonnal elárasztották a fanfiction oldalakat. A legsikeresebb Anna Todd, eredetileg a Wattpaden megjelenő írása lett. A Miután először tradicionálisan kiadott, ötrészes könyvsorozattá, majd sikeres moziszériává nőtte ki magát, többé-kevésbé meghatározva a 2010-es évek második felének tinivigjátéki és -drámai hangulatát.

McGuire könyve 2011-ben, a young adult (fiatal felnőtteknek szóló) irodalom elfogadottá válásával egyidőben jelent meg Amerikában. Le is csaptak a megfilmesítés jogára, azonban a tervezgetés addig tartott, hogy a jogok lejártak és végül nem készült el a film. A Voltage azonban kapva kapott az alkalmon, és a Miután sikerén felbuzdulva, az Anna Todd-regényt is vászonra vívő csapatra bízta a Gyönyörű sorscsapást.

 

A Miután egyengeti a Gyönyörű sorscsapás útját

A Kegyetlen játékokat és a 2020-as Miután összecsaptunkat is jegyző Roger Kumble nem ment messzire szereplőválogatásor. A Miután sorozat második részében még mellékszereplő Dylan Sprouse-ra bízta a Gyönyörű sorscsapás jószívű rosszfiújának szerepét. Sprouse hozza Travis Maddox, a regényben sokszorosan kifejtett karizmáját, illetve jól mutat a vásznon a számos félmeztelen jelenetben, amelynek köszönhetően Kumble könnyen elvarázsolja a női célközönséget. Mellette hasonlóan jól néz a szerencsejátékos múltja elől menekülő, magát eminens diákként újraértelmező Abbyt alakító Virginia Gardner is.

Kettejük kapcsolata unalomig ismételt klisékből építkezik, bár ez kevésbé Kumble, mint McGuire hibája. Ráadásul a karakterek rendre elkövetik a modern szórakoztató irodalom egyik legnagyobb hibáját: karakteridegen döntéseket hoznak. 

Hogy van az például, hogy egy profi szerencsejátékos matekzseni kérdés nélkül belemegy egy olyan fogadásba, amelynek nem tudja kiszámítani a végét? Vagy egy kollégiumi vízelzárás miatt ideiglenes alvóhelyet kereső lány miért foglalja el az egyébként utált főhős ágyát, ha a lakásban van egy üresen álló kanapé is?

Az életidegen szituációk ugyanakkor a szenvedésbe hajló poénoknak köszönhetően mégis működnek. A Gyönyörű sorscsapás legnagyobb előnye, hogy a Miutánnal ellentétben nem veszi magát komolyan, hanem keblére öleli az ezredforduló vígjátékainak kínosan abszurd világát. Azt a bő tíz-tizenöt évet, amikor az altesti humortól sem mentes romkomok szárnyaltak a mozikban. A stúdiók biztos bevételének számítottak, amelyre bőven rátett a DVD-piac is. Azonban a streaming elindulásával a DVD-knek befellegzett, a stúdiók pedig kénytelenek voltak olyan látványfilmeket készíteni, amelyek visszacsalják a moziba a filmszeretőket. Így születtek meg a DC- és Marvel-franchise-ok, amelyek készítési költsége bőven százmillió dollár fölé kúszott, tehát szükségessé vált a spórolás más területeken.

 

A romkomok eltűnésének okai

Az általában közepes költségvetéssel dolgozó romkomok estek áldozatul a költségcsökkentésnek, a maradék büdzsé legfeljebb a három–tízmilliós határt tudta megugrani, amely viszont kevés ahhoz, hogy igazán befutott, sikeres színészek álljanak a produkció mögé. Dylan Sprouse sem tekinthető A listás színésznek, de a Disney-csatornán felnőtt tinilányokat ez nem érdekli, hiszen elég nekik a korábbi Disney tévés sztár újabb megjelenése. Valamint szívesen fedezik fel a streamingcsatornákon újranézhető, kilencvenes évekbeli ikonikus sorozatok szereplőit is, így Brian Austen Greent (Beverly Hills 90210) és Rob Estest (Melrose Place).

A romkomok eltűnésének másik indokaként a politikai korrektség térnyerését szokás felsorolni. McGuire konzervatív (bizonyos vélemények szerint egyenesen kirekesztő) nézeteket vall, így a regény és a film is reflektál a woke-kultúra és a feminizmus problémáira. Travis zaklatásba hajló gesztusokkal udvarol, ám mindezt olyan karikatúrisztikus körítéssel teszi, hogy épeszű mozinézőnek nem jut eszébe utánozni azokat. Abby viszont minden alkalmat megragad, hogy Travist nőgyűlőnek állítsa be, ami éppen a komikus hangvétel miatt készteti a nézőt szemforgatásra.

Az amerikai kritikusok megkérdőjelezhetőnek látják a kapcsolatok ilyen bemutatását, ám korrekt indoklás helyett inkább arra hivatkoznak, hogy McGuire Trump-támogatóként milyen problémás üzeneteket közvetített, ami miatt, lám még korábbi ügynöke is felbontotta vele szerződését. A helyzet hasonló J. K. Rowling esetéhez. 

A legújabb kritikák szerint tehát nemcsak a regény számít, hanem hogy közvetíti-e az épp elfogadott politikai irányvonalat. Ez egy fantasy vagy egy tinirománc esetén különösen mókás.

McGuire-nek nincs miért aggódnia. A Gyönyörű sorozat részeként megjelent Gyönyörű esküvő című kisregény filmváltozatát már leforgatták Dominikán, a produkción jelenleg utómunka folyik, így jövőre érkezhet az új Gyönyörű-film. És mivel McGuire öt Maddox fivért mutatott be, könnyen elképzelhető, hogy a Miután mintájára a Gyönyörű-filmek is évente érkeznek majd.

Borítókép: A film plakátja (Fórum Hungary)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.