Kezdődik a szabadtéri szezon a Magyar Zene Házában

Egyedi formációk és műfajhatárokat feszegető koncertek mellett számos jól ismert, illetve feltörekvő zenész kap lehetőséget a Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán. De a programkínálatban filmvetítések, DJ-szettek és családi programok is helyet kapnak a nyár folyamán.

Magyar Nemzet
2023. 04. 30. 10:00
szabadtéri
Forrás: Magyar Zene Háza Facebook-oldala
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 7-én a Tánc a parkban sorozat első alkalmával a táncházzenészekből összeállt Erdőfű zenekar kárpát-medencei népzenével ébreszti a szabadtéri színpad közönségét a hosszú tél után, majd május 16-án a Random Trip és a Seven Seconds In the Future, azaz Budapest két legismertebb improvizációs csapatának közös projektje, a Vibe Changers tér vissza a tavalyi nyár során végig nagy sikerrel futó koncertek után.

szabadtéri
A szabadtéri programok között családi koncertek is helyet kapnak. Forrás: Magyar Zene Háza Facebook-oldala

A szabadtéri színpad részben ingyenes koncertjei sok esetben a Zene Háza kirakataként szolgálnak, még több ligetlátogatónak elérhetővé téve az intézmény alapvető misszióját, a zene bemutatását.

Rögtön az első hónapban fellép a XX. századi magyar kamarazenei kultúra méltán világhírű formációja, a Kodály vonósnégyes, majd az Orbay Lilla Quintet ad letisztult és összeforrott hangzású koncertet a pop és jazz műfajának határán. A nyarat a műfaji határokon átívelő, előremutató zenéknek platformot biztosító Berlin–Budapest expressz minifesztivál robbantja be. A kétnapos rendezvény elektronikus zenei fellépői között megtalálható Grischa Lichtenberger, Berlin egyik legizgalmasabb elektronikuszenésze, Sven Helbig, aki többek között a Pet Shop Boys és a Rammstein zenekar hangszerelője, valamint az angol Loraine James is. Mellettük két további izgalmas formáció előadása ingyenesen is elérhető lesz a szabadtéri színpadon. 

A nyár folyamán emblematikus magyar zenés filmeket vetítenek, a szombat délelőtti ingyenes családi programokban feltörekvő tehetségek mutatkoznak be, és persze még rengeteg izgalmas zenés produkció várja a látogatókat. Ezek közül is kiemelkedik majd július közepén kétnapos tematikus eseményük, a Távoli kultúrák fesztiválja, amely idén Dél-Amerika zenéit hozza el.

A szabadtéri koncertek mellett április utolsó hétvégéjén ismét megnyílik a Magyar Zene Háza kerthelyisége, a ZeneKert is. 
 

Szabadtéri programok június elejéig:

május 7.: Tánc a parkban: Erdőfű

május 16.: Vibe Changers x Schoblocher Barbara (Blahalouisiana) x Vavra Bence

május 21.: Tánc a parkban: Samu Zoltán és zenekara

május 26.: Kodály vonósnégyes

május 27.: Orbay Lilla Quintet

május 30.: Vibe Changers x Saya Noé x Zentai Márk (Mörk)

június 2.: Berlin–Budapest expressz: Németh András Istvánfi Balázs Duó

június 3.: Berlin–Budapest expressz: Oláh Norbert és zenekara

június 4.: Tánc a parkban: Erdőfű

 

Borítókép: Szabadtéri koncert a Magyar Zene Házában (Forrás: Magyar Zene Háza Facebook-oldala)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.