Költőversenyt rendeznek Debrecenben

Az UNESCO irodalom városa (City of Literature) címet Debrecen is megpályázta szűk másfél éve. Az elkészített anyag utalt rá: a város mindig is arról volt nevezetes, hogy az írók, költők mellett a közvetítők és befogadók (jelesül: a nyomda és a könyvtár is nagy szerepet kaptak Debrecen irodalmi életében. Elég, ha a fél évezredes református kollégium könyvtárára és a hasonló korú debreceni nyomdára hivatkozunk. Mai utódjaik – a Méliusz Juhász Péter Könyvtár (a mai kollégiumi könyvtárral együtt) és az Alföldi Nyomda – méltó követői a kivételesen nagy és értékes hagyománynak.

Gőz József Miklós
2023. 04. 04. 14:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az áhított cél nem valósult meg, más városok kapták ezt a címet, de a pályázat esetében létrejött közös gondolkodás fennmaradt. Megalakult a város irodalmi közössége, a Debrecen Literature, amelynek irodalmár, könyvtáros, nyomdai és más tagjai azóta is szervezik a város irodalmi életét. 
A városi irodalomszervezők által alapított Debreceni költészeti fesztivál, melyet idén  a huszadik alkalommal rendeznek, az április 11-i, költészet napjától április 22-ig tart. (Érdekes egybeesés: ez a nap Debrecen város napja is.) Már április 3-tól kezdődnek a költészethez kapcsolódó rendezvények. A Déri Múzeumban a város iskolásai számára szavalóversenyt rendeznek. A költészet napját is megünneplik, amelyen többek között elhangzik Újhelyi Kinga zenés, filmes összeállítása – Debrecen felett az ég – is. Hasonló műsorokkal lép fel később Hűvösvölgyi Ildikó (Reményik Sándor verseivel) és Tihanyi Tóth Kinga is a nagytemplomi művészeti szalonban, illetve a Méliusz Juhász Péter könyvtárban.
 

A költészeti fesztiválon több hagyományos rendezvényt is tartanak, például Petőfit megidéző meghívásos költői versenyt írtak ki (1992-ben József Attila, 2017-ben Arany János tiszteletére szerveztek ilyet). A kiírás nyomán – amelynek egyetlen kötöttsége, hogy a versben benne legyen a költő Pacsírtaszót hallok megint című versének ez a sora: „De lenn a földön van az ég” – tizenhárom alkotás érkezett. A győztes díja 300 ezer forint, ezenkívül részt vehet a Petőfi költészetének kortárs jelenlétéről szóló kerekasztal-beszélgetésen is. 

Ugyancsak irodalmi hagyomány már a visszaemlékezés Debrecen irodalmi nagyságainak mindennapi életére, hétköznapjait felidézésére. Az idén emléktáblát helyeznek el Várkonyi Anikó, a méltánytalanul háttérbe szorított költőnő egykori lakóhelyén, s emlékpontot avatnak a 2014-ben az életből kilépő író-költő-irodalomtörténész Borbély Szilárd tiszteletére is, akinek 60. születésnapját idén ünnepeljük. A Nagyerdőben valóságos költői liget alakult ki azóta, hogy a múlt században felállították itt Tóth Árpád szobrát. Az emléktábláknak is nagy hagyománya van, nemrég avattak föl egyet, Szabó Magda egykori lakóházán. 
Ezeken kívül a fesztiválon még számtalan rendezvény tiszteleg a költészet előtt. Papírtekercsekre írt verseket adnak a város kávéházaiban a vendégeknek, de lesz rímfesztivál, verseket láthatunk kirakatokban, flamand és német költőkkel ismerkedhetünk új kiadásban. 
Borítókép: Emléktábla-avatás Szabó Magda egykori lakóházán (Fotó: Miskolczi János)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.