A kisoroszi művészkolónia műhelytitkai

B. Tóth Klára jelentős ismeretanyagot feldolgozó új könyve kiemelkedően fontos kultúrtörténeti és biográfiai szempontból. Nemcsak tudásunkat gyarapítja a különböző művészeti ágazatokban tevékenykedő kisoroszi alkotókról, de személyiségük mélyebb megismerését is lehetővé teszi.

Csontos Márta
2023. 04. 03. 12:00
null
Kisoroszi, 2020. július 31. Szabadstrand Kisoroszinál, a Szigetspiccnél, a Szentendrei-sziget északi végénél 2020. július 31-én. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A restaurátor, festőművész és költő könyvében nagy ívű élménybeszámolóját követhetjük nyomon kislány korától napjainkig, s személyes kapcsolatai és a kisoroszi élettérben megtapasztalt élményei felidézésével sokszínű világba csöppenünk olvasás közben. 

 

Kisoroszi volt az a hely, ahol egy nem hagyományos értelemben dolgozó művészkolónia rendezett kiállításokat, forgatott filmeket, írt kritikákat az alkotótársak könyveiről. A szerző édesapja református lelkészként dolgozott a faluban, s a parókián mindenkit szívesen fogadtak a felekezeti és felfogásbeli különbözőségek ellenére. A kötet lapjain számos olyan emberrel ismerkedhetünk meg, akik nagyszerű tanárok, művészek, lelkészek vagy iparos emberek voltak, s az is nyilvánvalóvá válik, hogy az értékeket megőrizni nemcsak érdemes, hanem hazafias kötelesség is. 

 

Nádas Péter, Mészöly Miklós, Polcz Alaine

Ez a könyv az önéletírás sajátos megvalósulása. Számos művész segítette a szerzőt a művészpályán való elinduláshoz. Az inspiráló személyek között ott volt Nádas Péter és Mészöly Miklós is hatalmas intellektusával és Polcz Alaine pszichológus és író, Mészöly Miklós felesége. 

A könyv hiteles képet fest az 1956-os események következményeiről a művészvilágban, elemzi a szocializmus magánzárkaállapotát, amikor az emberek úgy voltak elszigetelve egymástól, hogy a szellemi uniformizálás szocialista módon valósulhasson meg. Az olvasó számára pedig nyilvánvalóvá válik: a haza elsősorban érzelmi kategória, s mindenki magyar, aki a hazának nem ártani, hanem használni akar.  

A szerző áttekinthetően rendszerezte a hatalmas anyagot. A visszapillantást követően elsőként a korábban Kisorosziban alkotó festőművészekkel ismerkedhetünk meg. Következő nagy fejezetben a környék irodalmi életéről olvashatunk. Sok mindent megtudunk arról a református gimnáziumról is, amelynek Áprily Lajos volt az igazgatója. Nemes Nagy Ágnes is Áprilytól tanulta az időmértékes verselést. Ezen a környéken élt Melis György operaénekes, itt kertészkedett Gobbi Hildától vett telkén Fónay Márta színésznő.   

 

A nyaraló Karinthy

A Dunakanyar rajongója volt Ybl Miklós építész, de itt nyaralt Karinthy Frigyes, Kodolányi János és Kodály Zoltán is. Szőnyi István letelepedése Zebegényben pedig jeles festőtársakat vonzott a területre.  

Nádas Péter alakjának felidézésével egyenes út vezet az Eszmélet-kör megalakulásához Levendel Júlia közreműködésével, aki ma a Liget online folyóirat szerkesztője.  A belügyminisztérium felszólítására azonban működésüket három lapszám után be kellett fejezni. 

A kötet kiemelkedő fontosságú része a Kulin Ferenccel folytatott interjú, aki rövid ideig volt a Magyar Napló főszerkesztője is, és a Magyar Demokrata Fórum elnökségi tagjaként tevékenykedett. A beszélgetés központi témája volt, hogy vajon az értelmiségi eszmény pusztán csak az esztétikumban keresendő-e, vagy közéleti-politikai téren is vállalni kell a szerepet.   

A különböző ideológiákat képviselő alkotók ma sokkal kevésbé fogadják el egymást, a barátságokat megzavarja a politika. Talán azért, mert nincs olyan közös „ellenség”, amellyel egységesen fordulhatnak szembe, mint annak idején a Kádár-korszakkal.  

B. Tóth Klára munkája szenzációs vállalkozás annak bemutatására, hogyan határozzák meg az egyén és egy egész közösség életét a folyamatosan jelen lévő alkotócsoportok, s hogyan inspirálhatnak bennünket értékeink megőrzésére vagy éppenséggel értékteremtésre.  

(B. Tóth Klára: Két víz között – Kisoroszi emlékezete. Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület, Pilisvörösvár, 2022, 364 oldal. Ára: 4400 forint) 

Borítókép: A Duna Kisoroszinál, a Szigetspiccnél, a Szentendrei-sziget északi végénél, 2020 (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.