Vásári komédia a színházi olimpia megnyitóján

A barcelonai Companyia La Tal tagjai vásáribohóc-tréfával szórakoztattak a 10. Színházi Olimpia megnyitóján.

2023. 04. 15. 18:25
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Varázsdoboz (The Incredible Box) című performansz egy olyan kitalált társulat köré épül, akik generációkon átívelően, már százötven éve igyekeznek elkápráztatni a közönséget. Ám az évek során a mesterségbeli tudás megkopott, s a jelenetek nehezen állnak össze. A három lelkes előadó azonban igyekszik minden adódó problémát megoldani. A komikus alaphelyzet tehát adott. Minden elrontott trükk, csetlés-botlás lehetőséget ad a hagyományos commedia dell’arte jellegű, helyzetkomikumon alapuló tréfákra. A társulat tagjai a Nemzeti Színház előtt felállított színpad mellett kísérik a zenei fellépőket. Emberi ágyúgolyó, operaénekes sellő – számukra nincs lehetetlen. Vagy mégis?

A gyermekek és a felnőttek számára is szórakoztató műsort adtak elő a spanyol művészek Fotó: Kurucz Árpád

A nézők az SZFE zenekarának koncertje után a különös, ponyvával borított, legalább három méter magas, színes doboz elé sereglettek. A gyerekek elöl állva, a fiatalok a fűre kuporodva, a fázósabbak pedig állva, a néha meg-megcsapó széllel dacolva várták a performansz kezdetét. A három művész pedig nagy hangzavart csapva azokat is összetrombitálta, akik esetleg csak messzebbre húzódva szemlélték az eseményeket. Kisebb zsonglőrmutatvánnyal, a slapstick humort nem mellőzve hitették el a közönséggel, hogy ártatlannak tűnő bohóckaraktereik képtelenek megvalósítani a trükköket. A dobozban, illetve egy-egy oldallapja mögött rejlő mutatvány egy szerencsekerék-szerű korong megpörgetésével kezdődött, amelyre az egyik nézőt kérték fel. Ez teljesen véletlenül pont én magam voltam!

Rövid szereplésemen felbátorodva az előadás után megkértem Casper Jonest, a Companyia La Tal művészét, hogy meséljen magyarországi élményeiről.

– Tudom, hogy Budapest számára a színházi olimpia nagyon fontos esemény, ezért nagyon izgatott vagyok, hogy itt léphetek fel a társaimmal. Jártunk már itt korábban is, és jönni is fogunk még, így kijelenthetem: nagyon szeretem a magyarokat! – osztotta meg lelkesedését Casper Jones.

– Szeretek nevettetni. Ha másokat megnevettetek, én is boldog vagyok. Ez motivál a munkámban, az előadások során. Talán nem beszélünk egy nyelvet, de a nevetés univerzális. Mindenki nevet. Nem számít, kinek milyen a bőrszíne, honnan származik, milyen idős, magas, vagy alacsony, minden ember szokott nevetni.

 – osztotta meg inspirálódásának forrását a performer.

– A magyar közönség néha kicsit csendesebb annál, mint amit megszoktunk, de lelkesek is. Ez egy speciális helyszín és esemény, így az első alkalommal még mi is csak próbáljuk a közönséget kicsit kiismerni – árulta el a spanyol vendég.

A Varázsdoboz a mai napon összesen három alkalommal tárja fel csodáit.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: A Cie LA TAL mutatványosai (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.