Madách 200 – megnyílik a kiállítás

Április 16-án nyílik meg a színházi olimpiához kapcsolódó egyik nagy tárlat, a Madách 200. Nagy színházi rendezések különleges képei látnak napvilágot az OSZMI gyűjteményéből.

Forrás: szinhaz.org2023. 04. 12. 10:00
Madách
Forrás: Nemzeti Színház
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Madách Imre kétszázadik születésnapja számos kulturális eseményhez ad inspirációt. Átfogóan és elmélyülten foglalkozik a szerző leghíresebb drámájának színrevitelével az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) kiállítása, a Madách 200. Saját gyűjteményük adja a tárlat gerincét: mozgóképfelvételek, fényképek és egyéb dokumentumok. Tizenöt monitoron követhető nyomon a számottevő anyag, amelynek Mira János Jászai Mari-díjas díszlettervező látványvilága ad színházi keretet. 

Madách
Madách Imre Tragédiáját négy verzióban is megrendezte Vidnyánszky Attila. Fotó: Nemzeti Színház Archívuma/Eöri Szabó Zsolt

Megismerkedhetnek a szerző méltán leghíresebb alkotásának, Az ember tragédiájának különböző adaptációival. A teljesség igénye nélkül képeket, felvételeket láthatunk Szinetár Miklós, Ruszt József, Lengyel György, Csiszár Imre, Vidnyánszky Attila, Hudi László, Szikora János, Alföldi Róbert, Kerényi Imre, Jeles András és Paál István műhelyéből.

Minden rendező kicsit másképpen nyúl ehhez a nagy műhöz. Jeles András például a főszerepeket gyerekekre osztotta. 1983-ban készítette el a Tragédia adaptációját Angyali üdvözlet címmel. Vidnyánszky Attila 1999 óta négy verzióban, megannyi városban rendezte meg a Tragédiát, a többi között Beregszászban, Debrecenben, Szegeden, Gyulán, Budapesten. 

„Az ember tragédiája az a mű, amellyel ha komolyan foglalkozik az ember, nemhogy kimerítené önmagát, de újabb és újabb kérdéseket és gondolatokat szül”

– vallja Vidnyánszky Attila.

Madách Imre 1860-ban fejezte be a munkát a drámai költeményén, a kéziratot 1861-ben vitte bírálatra Arany Jánoshoz, akinek stiláris javításaival 1862-ben jelent meg először a nagy mű nyomtatásban. Sokáig színpadképtelennek, előadhatatlannak tartották a Tragédiát – egészen 1883. szeptember 21-ig: Paulay Ede rendezésében ekkor kezdte meg színpadi karrierjét a mű a Nemzeti Színházban és a magyar színpadokon.

 

A kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány elnöke, a kiállítást pedig dr. Bodolay Géza, az OSZMI igazgatója nyitja meg.

A tárlat 2023. április 16. és 2023. július 1. között tekinthető meg a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Mira János Jászai Mari-díjas díszlettervező látványvilága adja a gyűjtemény hátterét (Forrás: Nemzeti Színház Archívum)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.