A Szabadságharc a barátságról szól

Az egymásra találásról, az összefogásról, a magyar-magyar együttműködésről szól Petőfi Sándor és Arany János barátságán keresztül a Szabadságharc című kétszemélyes előadás, amelyet a Híd Kulturális Alapítvány hoz el a Színházi olimpiára és több helyszínen lesz látható.

Magyar Nemzet
Forrás: szinhaz.org2023. 05. 05. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brestyánszki Boros Rozália drámáját 2018-ban mutatták be, azóta pedig több mint száz előadást megélt, és Kanadába is eljutott már. Kálló Béla Jászai-díjas művész Arany János szerepét alakítja, egyben a rendezője is a darabnak. Egy korábbi televíziós interjúban a művész elmondta, a levelezéseikből, kordokumentumokból és irodalmi anyagokat felhasználva született meg egy olyan dokumentarista dráma, amiben egyrészt beavatást nyerünk a szabadságharc két évébe, és a két költő személyes barátságába is.

Szemelvények az előadásból. Forrás: Szinhaz.org

Tóth Péter Lóránt, a Petőfit alakító színész ugyanebben az interjúban arról beszélt, nagyon fontos kiemelni, hogy ez egy barátság, ami az egyet nem értések ellenére megmarad. Bármennyire is azt gondoljuk Petőfiről, hogy egoista ember volt, mégis ő volt az, aki szárnyai alá vette Arany Jánost. Mint mondta, egymás nélkül nem lehettek volna azok, amikké lettek. A két színész, Kálló Béla és Tóth Péter Lóránt varázslatában a XIX. századi magyar mindennapok, a napjaink karakterei és mindennapi csatái emberközelivé, már-már tapinthatóvá válnak. Az éjszaka közeledett, a világ lecsendesedett – mondaná Petőfi az előadást követően, csendesen... A hatvanperces darabot a Békéscsabai Jókai Színházban két alkalommal láthatja a közönség, május 8-án, júniusban a Szegedi Pinceszínház és a Szarvasi Vízi Színház mutatja be.

A díszlet- és jelmeztervet is jegyző Kálló Béla, 2004-ben megalapította a szabadkai Színházi Műhelyt, amelynek mai napig osztályvezető tanára, emellett oktató tanár a Szép Szó versmondó táborban és a MAdT-táborban, műsorvezető a Pannon RTV-ben, valamint a Rés Civil Szervezet elnöke és az Isteni Színjáték Társulat művészeti vezetője is. Szerepeit és rendezéseit számos díjjal jutalmazták.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Arany és Petőfi barátsága elevenedik meg (Forrás: Szinhaz.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.