Az ország egyik legjobb akusztikájú koncerttermében vezényelheti bárki a saját hangjából álló kórust

A Zsolnay-fényfesztivál – amelyet idén hetedik alkalommal rendeznek meg – egyik újdonsága, hogy kibővítette helyszínei sorát a pécsi Kodály Központtal, amely az ország egyik legjobb akusztikájú koncertterme. Július 6. és 9. között három fényélmény mellett az UNICEF Magyarország Klímahősök programjai és kiállítása is várja az érdeklődőket.

Magyar Nemzet
Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.2023. 06. 30. 14:00
A SMING című interaktív kórus installáció a Kodály Központban lesz kipróbálható
A SMING című interaktív kórus installáció a Kodály Központban lesz kipróbálható (Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.) Fotó: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kodály Központ hangversenytermében lesz látható a fesztivál egyik leginkább magával ragadó, monumentális látnivalója, a Gaia. A hét méter átmérőjű, fejünk felett lebegő installáció a Földet ábrázolja – számol be róla közleményében a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A Gaia a 7. Zsolnay Fényfesztiválon
A Gaia, a hét méter átmérőjű installáció, amely a Földet ábrázolja (Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.)

Mint írják, az angol Luke Jerram alkotása olyan érzetet kelt, ami az űrhajósok beszámolóiból lehet ismerős: az élmények közös jellemzője az élet összefüggéseinek mély megértése, a bolygó iránti féltés és a környezetünk gondozásával kapcsolatos felelősségtudat megújult érzése. 

A belülről megvilágított installáció minden centimétere 18 km-t ír le a Föld felszínéből, a műalkotástól 211 méterre állva láthatná úgy a közönség a bolygót, ahogyan az a Holdról látszik. 

Az élményt a BAFTA-díjas zeneszerző, Dan Jones térhatású hangkompozíciója teszi teljessé. Fény útja extra karszalaggal látogatható!

Belgiumból érkezik a Kodály Központba a Sming című interaktív kórusinstalláció, amely lehetőséget nyújt az embereknek, hogy egyszerre legyenek karmesterek és egy teljes kórus. 

A látogatók hangját rögzítik videóban és hangban, majd ebből egy teljes kórust alakít ki a szoftver, a képernyőkön az illető arcát, a hangszórókból pedig a kórussá bővített hangját hallva, így a résztvevő a saját magából álló zenekart vezényelheti egy pálcával.

Az installáció célja, hogy az emberek másképp éljék meg a zenét, mivel belemerülnek a saját rezgésükbe és harmóniájukba. Fény útja extra karszalaggal látogatható!

Mint a közleményben írják, az épület külső fényköntöst is kap. Az észlelés, az út, a megérkezés lépcsőzetes folyamatán vezeti végig a látogatót a 380-780 Collective által komponált fényinstalláció, amelynek a Kodály Központ homlokzata és környezete ad otthont. 

Fényfestés a Pécsi Nemzeti Színház épületén
Fényfestés a Pécsi Nemzeti Színház épületén a Zsolnay Fényfesztiválon (Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.)

A programsorozat a klímavédelem kérdésével külön rendezvényeken foglalkozik. A Kodály Központban napközben az UNICEF Klímahősök programjain vehetnek részt a látogatók. A szervezet a klímaváltozás hazai kiemelkedő szakembereivel közös gondolkozásra és párbeszédre hívja a fiatalokat. 

Július 7–8-án Nemzetközi klímatárgyalás-szimuláció és beszélgetés várja az érdeklődőket Botos Barbara Magyarország klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövetével. 

Az interaktív játékos megbeszélés a 12–18 éves korosztály számára ajánlott. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezni ITT lehet.   

A természet védelme: ki kit véd? címmel tart előadást július 8-án Jordán Ferenc, a Pármai Egyetem kutatója. Előadásában az ember és a természet viszonyáról lesz szó. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! 

A fesztiválon ingyenesen megtekinthető az UNICEF Magyarország fotókiállítása. 

Emberi sorsokba és történetekbe nyerhetnek betekintést az érdeklődők a világ azon területeiről, ahol az éghajlatváltozás következményei már most is jelen vannak a mindennapokban. A kiállítás elgondolkodtató és sokszor torokszorító képei arra hívják fel a figyelmet, hogy a klímaválság egyben gyerekjogi válság. Nemcsak a jövőben, hanem már most is.

A UNICEF kiállítása a 7. Zsolnay Fényfesztiválon
Fotó: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A 7. Zsolnay-fényfesztivál programjairól bővebben a rendezvény hivatalos oldalán olvashatnak

Borítókép: A Sming című interaktív kórus installáció a Kodály Központban lesz kipróbálható (Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.