Közös gondolat mentén megnyilvánulni – ez a Standby küldetése

Ismét a Kodály köröndön állít ki a Standby Projekt, legújabb kiállítását Baksai József Munkácsy-díjas festőművész és Horváth Dániel festőművész válogatta. A csoportos tárlat egy ad hoc galériában lesz látható, a művek reprói a téren is megtekinthetők lesznek.

Magyar Nemzet
2023. 06. 19. 18:00
Standby Projekt
Fotó: Herman Levente
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nagyszabású kiállítás után megint a Kodály köröndön állít ki a Standby Projekt. A Kizökkent idők című csoportos kiállítást egy ideiglenes galériában lehet majd megtekinteni, de néhány kép reprodukciója a téren is látható lesz. Ez az első „kint és bent is tárlat”, amelyben a kurátorok a friss művészi reflexiókat keresték. 

A háborútól való rettegés nagyon közeli élmény, de fizikai valóságában nem ért el bennünket. 

A társadalmi mozgásokra oly érzékeny alkotókat azonban már régen az idevezető tendenciák foglalkoztatták.

A Kizökkent idők csoportos kiállítás a képzőművészek friss alkotásaival reflektál azokra a hatásokra, amelyek össztársadalmi szinten érnek bennünket. 

Szabó Ábel Standby
A Standby kiállításán Szabó Ábel Este című munkája  Fotó: Szabó Ábel 

A kurátorok olyan művek közül válogattak, amelyek a körülöttünk zajló eseményekre átvitt értelemben, egy absztrakt gondolati síkon érzékeny reakciót fogalmaznak meg.


Izgalmas megfigyelni, ahogyan kortárs alkotóink szinte váteszként ráéreztek a közelgő katasztrófára. 
A kiállított művekben ez az elidegenedett valóságra való reflektálás nagyon erős faktor, de visszatérő motívum a kiüresedett terek, romok ábrázolása. Az a tény, hogy ezeket a tendenciákat fel lehet fedezni számos művész korábbi munkáin, azt mutatja, hogy sajnos

ez az utca egy irányba vezetett, a történelem nem történhetett volna másképp.

A kiállítás egyik támogatója, Dósa Papp Tamás, a Carbon Mérnöki és Tanácsadó Kft. építésze lapunknak elmondta, a tárlat üzenete és akció jellege jó irányba mutat ahhoz, hogy közös dolgainkról beszélgessünk.

– Én olyan szellemi áramlatba nőttem bele, amely tudatos abban, hogy a jelenünknek van egy zsákutca aspektusa. Száz évvel vagyunk az első világháború traumája szülte, a Malevics-féle (Kazimir Malevics) fehér alapon fehér négyzet megfogalmazása fölött.

Kísérletező század van mögöttünk, polarizált időszak. Narratívák bomlottak ki, melyek megpróbálták áttörni ezt a »tiszta lapot«,

de a kétségtelenül dinamikus fejlődésük mellett egymásra gyakorolt hatásuk, háborújuk érlelte és érleli az útkeresést – fogalmazott az építész. 

Úgy véli, nincs más választásunk, mint egy új szinten magunkra ismerni. 

Standby
Érzékeny reakciók a jelenre Fotó: Kaliczka Patrícia 


– A narratívák közötti tisztulási folyamat volna a feladatunk, és én

úgy látom, hogy már nem a szétrobbanás, hanem az integráció irányába haladunk.

Én úgy élem meg, hogy már nem ennek, hanem a következő korszaknak alkotok, hozok létre helyeket, ami nem jeleni azt, hogy nem foglalkozunk a jelen „káoszával”. Az olyanfajta akcióknak, mint a Standby Projekt Kizökkent idők tárlata, éppen az az ereje, hogy kortárs 

alkotóink valamilyen lényeges gondolat mentén, mellérendelten meg tudnak egyszerre nyilvánulni.

Az ilyen együttes megszólalások közelebb visznek a jó kérdések megfogalmazásához, egyszersmind ahhoz, hogy minél magasabb szinten beszéljünk közös dolgainkról. Ezért elképesztően aktuális egy ilyen kiállítás, ilyen felütéssel. Nem az eszközök, hanem az üzenet mentén lehet megfogni a tárlatot, és szerintem ez nagyon lényeges – mondta. 

A kiállítást június 27-én Farkas Adrienne kulturális újságíró nyitja meg. Zenél: Kardos-Horváth János. 

 

Alkotók

Ferenczy Zsolt, Herman Levente, Horváth Rita, Kaliczka Patrícia, Kortmann Járay Katalin, Mendreczky Karina, Szabó Ábel 

Borítókép: Herman Levente Tűz című képe (Fotó forrása: Herman Levente) 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.