Sárvári Zita galériája a művészet demokratizálásáért

Sárvári Zita Heart & Cherry Limited Editions galériájában Barabás Zsófia és Keresztes Botond litográfia- és szitanyomat-sorozataiból nyílt kiállítás. A galéria ma az egyetlen közismert hely Magyarországon, ahol kortárs művészi szitanyomatokat vásárolhatnak a gyűjtők.

2023. 07. 15. 9:00
null
20230712 Budapest Heart and Cherry kiállítás Fotó: Kurucz Árpád CZ Magyar Nemzet MN Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük az elnevezéssel: Sárvári Zita, a galéria tulajdonosa elárulta, hogy bölcsődei és óvodai jelei ihlették a Heart & Cherry nevet. – Még a galériaalapítás előtt jutott eszembe, mennyire kedves, jó kisugárzású jeleim voltak, nem olyanok, mint másoknak: kifli, vödör, hanem szív és cseresznye. Én ezekkel az emojikkal máig tudok azonosulni – mondta a galerista.

Sárvári Zita Heart&Cherry galériájának új kiállítása
Sárvári Zita Heart & Cherry Limited Editions galériájának legújabb kiállítása Fotó: Kurucz Árpád

A szitanyomás mára elfeledett technika lett, helyét átvette a számítógépes print. Sárvári Zita elmagyarázta, hogy a sokszorosító eljárás Kínából származik, s a selyemúton keresztül jutott Európába, ahol az iparban, a csomagolástechnikában, a dekorációban terjedt el. Az ötvenes években fordultak felé olyan képzőművészek, mint Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein.

– Magyarországon szintén hódított a technika, mindenekelőtt azért, hogy a művészek hírt adhassanak magukról a vasfüggönyön túli képzőművészeti biennálékon, amelyekre a papírmunkákat könnyen ki tudták juttatni – fogalmazott a galériatulajdonos, hozzátéve: ugyanakkor alkotóelemeikre tudták bontani, s analizálhatták művészetüket, mivel szitázáskor színenként kell az egyes festékrétegeket újra és újra felvinni.

– Mindig is vonzódtam a papírhoz mint médiumhoz, amelyen keresztül az alkotó közvetlenebb viszonyt tud kialakítani a befogadóval – árulta el Sárvári Zita, aki pályája legelején, 2007-ben találkozott a 2018-ban elhunyt Kossuth-díjas képzőművésszel, Fajó Jánossal, a hazai szitanyomás egyik legnagyobb mesterével. Művei láttán fogant meg a szándék, hogy a technikát visszahozza a magyar képzőművészetbe. A hatvanas–hetvenes években igazi reneszánszát élte a szitanyomás, azonban mára Magyarországon kiveszett az eljárás az alkotók eszköztárából. Ennek orvoslására 2020-ban alapította projektgalériáját, a Heart & Cherry Limited Editionst. – A galéria küldetése visszahozni a technikát, s eloszlatni a tévképzeteket, hogy a szitanyomás puszta sokszorosítás, a munkák pedig nem egyedi művek. Nálunk minden alkotás megfelel a magasművészeti sokszorosított grafikai szakmai követelményeknek – avatott be Sárvári Zita. Adott motívumból 30-33 darab készül, ezek mellett pedig öt művésznyomat.

A szitanyomás demokratizálja a művészetet, megadva sokaknak a lehetőséget, hogy a jelen művészettörténetét meghatározó alkotók munkáihoz hozzájussanak 

– hangsúlyozta a galerista, majd megjegyezte: emellett a Heart & Cherry Limited lehetőséget teremt a képzőművészeknek arra, hogy kipróbálják magukat egy olyan műfajban, amilyenben eddig még nem.

– Hosszú távra tervezek, hogy majd a jövőből visszatekintve a Heart & Cherry a maga kollekciójával felrajzolja egy bizonyos horizontját a magyar képzőművészetnek, ahogy ezt tette a hetvenes években a Pesti Műhely – fogalmazott Sárvári Zita. A Pesti Műhelyt Bak Imre, Fajó János és Nádler István alapították, akik 1973-ban létrehozták a Benczúr utcai szitaműhelyt.

Borítókép: Jelenet a kiállításból (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.