Megvannak a locarnói filmfesztivál díjazottjai

Kiosztották a fődíjat, az életműdíjat, valamint a közönség is szavazhatott arról, melyik alkotás tetszett leginkább. Mutatjuk a locarnói filmfesztivál idei nyerteseit.

Magyar Nemzet
2023. 08. 12. 18:00
null
Locarno, 2023. augusztus 12. Harmony Korine amerikai rendezõ fényképezkedik a kortárs filmmûvészetben nyújtott kiemelkedõ teljesítményért odaítélt elismerésével, a Tiszteletbeli Leopárddal (Pardo d'Onore Manor) a 76. Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon 2023. augusztus 10-én. A filmes seregszemlét az idén augusztus 2. és 12. között rendezik a dél-svájci városban. MTI/EPA/Jean-Christophe Bott Fotó: Jean-Christophe Bott
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hetvenhatodik alkalommal rendezik meg a filmek tizenegy napos szemléjét Locarnóban, Svájc egyik elbűvölő olasz ajkú városkájában. Több mint háromszázötven vetítés, kerekasztal-beszélgetés, kiállítás várja az érdeklődőket Európa legnagyobb, nyolcezer férőhelyet kínáló szabadtéri színpadánál. Az 1946-ban alapított fesztivál a versenyprogram mellett számos egyéb kategóriában is mutat be alkotásokat – sok filmnek itt van a premierje is. A legjobb filmnek járó fődíj az Arany Leopárd, de ezenkívül kiosztják még a Leopárd-életműdíjat, illetve a Prix du Public néven ismert közönségdíjat is.

A fesztivál hatalmas szabadtéri vetítése a város főterén. Forrás: Locarno Film Festival/Ti-Press/Facebook

A filmművészetben nyújtott kiemelkedő teljesítményért Harmony Korine amerikai rendezőt jutalmazták az úgynevezett Pardo d’onore Manorral. A fesztivál honlapján azt olvashatjuk az alkotóról, hogy elég nehéz kategóriákba sorolni művészetét, de stílusa igen felismerhető.

A Lifetime Achievement-díj minden évben a nagy filmes személyeket illeti meg. Ez az elismerés ugyan csak 2011 óta szerepel a fesztivál jutalmai között, az elmúlt évek alatt olyan alkotók kapták meg, mint Harrison Ford vagy Alain Delon. Idén Renzo Rossellini producert díjazták, aki a modern mozgóképművészet szenvedélyes alakja.

Pardo alla carriera díjban részesült Tsai Ming-liang rendező, aki filmjeiben saját kettős identitását – kínai, aki Malajziát és Tajvant is beutazta – tárgyalja és vegyíti a tajvani történelemmel.

Vision Award Ticinomodában részesült Pietro Scalia (vágó) a kortárs filmművészet látványának megújításáért.

Díjjal jutalmazták még Marianne Slot producert, Luc Jacquet rendező-forgatókönyvírót, Riz Ahmed színészt, Stellan Skarsgård színészt, Mohammed Soudani operatőrt és a Last Dance című alkotást, amelyet Delphine Lehericey rendezett.

Ali Ahmadzadeh iráni rendező kapta a fesztivál fődíját, az Arany Leopárdot. Lea Bloch svájci rendezőt díjazták a legjobb svájci rövidfilm-kategóriában, Marina Vroda ukrán rendezőt a legjobb rendezésért járó Ezüst Leopárd-díjjal jutalmazták. Katharina Huber német rendezőt választották idén a legjobb fiatal rendezőnek, a legjobb színészi teljesítményért járó Bronz Leopárd-díjban pedig Isold Halldorudottir izlandi színésznő és Sztavrosz Zafeirisz görög színész részesült. A zsűri különdíjjal tüntette ki Radu Jude román rendezőt a Nu astepta prea mult de la sfarsitul lumii (Ne várj túl sokat a világ végétől) című sötét humorú vígjátékáért.

Borítókép: Harmony Korine az Arany Leopárddal (Fotó: MTI/EPA/Keystone)

Itt nézhetik az élőben közvetített díjkiosztót, ahol a nyertes filmeket is felsorolják:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.