Roger király: világhíres lengyel darabbal nyitja új évadát az Operaház + videó

A Kassai Nemzeti Színház vendégjátékában először látható Magyarországon Karol Szymanowski lengyel zeneszerző Roger király című operája 2023. augusztus 22-én az Opera Eiffel Műhelyházában. A színházi olimpia keretei közt megvalósuló előadás a Magyar Állami Operaház 140. évadának és a szláv szezonnak a nyitánya is egyben.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Állami Operaház2023. 08. 10. 18:00
Operaház
Jelenetfotó a Roger király című előadásból Fotó: Joseph Marcinsky
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roger király, Szicília uralkodójának udvarába nyugtalanító hírek érkeznek egy magát pásztornak nevező rejtélyes idegenről, aki különös vallásról prédikál. Az egyházi vezetők és a nép a halálát követeli, amikor azonban a pásztor megjelenik, és egy hozzá hasonlatos fiatal, csodálatos istenségről beszél, aki a szerelem után vágyakozókhoz szól, a hatása alá kerülő Roxána királyné kegyelemért könyörög. A király végül szabadon engedi a pásztort azzal a feltétellel, hogy este jelenjen meg ismét a palotában.

Operaház Roger király
Roxána királynét teljesen elbűvölik a pásztor szavai  (Forrás: Kassai Nemzeti Színház)

Az újbóli kihallgatáson a pásztor, aki a szerelem nevében szenvedélyes és vad táncba hívja az egybegyűlteket, egyre inkább megbabonázza a királynét. A király nem hisz a szerelem dalában, és a tánc tetőpontján parancsot ad az idegen elfogására, a nép azonban megvédi a pásztort, aki távozik, követői közt a királynéval. A magára maradt Roger király úgy dönt, zarándokútra indul, és maga is az idegen nyomába szegődik, hogy ismét szembenézzen a pásztorral.

Karol Szymanowski (1882–1937) a XX. század eleji lengyel modernizmus kiemelkedő alakja. Fő műve, az 1918 és 1924 között komponált Roger király a lengyel operairodalom egyik legjelentősebb alkotása, ami napjainkban rendszeresen tűnik fel a világ vezető operaházainak repertoárján, a közelmúltban többek közt a londoni Királyi Opera, a Párizsi Opera, a barcelonai Liceu, az Opera Australia, a Bostoni Szimfonikus Zenekar és a brazil Amazonasi Operafesztivál is műsorára tűzte.

A szerzőt, aki több alkalommal is bejárta a Földközi-tenger vidékét, lenyűgözte a mediterrán kultúrák sokszínűsége, a Roger király megkomponálásakor ugyanakkor Euripidész Bakkhánsnők című drámája, Platón Phaidrosz és A lakoma című művei mellett Nietzsche és Oscar Wilde írásai is hatással voltak rá. A librettó elkészítésében Szymanowskit unokatestvére, az ugyancsak jelentős XX. századi író, Jarosław Iwaszkiewicz is segítette. Operájához Szymanowski különböző zenei stílusokból táplálkozó, egyedi nyelvet hozott lére, ami különösen Roger király és a pásztor, értelem és érzelem, az ész és a szív, a keresztény és az antik kultúra, vagy akár Apollón és Dionüszosz ellentétét is jellemezi. 

A gazdag szimbolikájú, a szerző által misztériumnak nevezett, az önismeret, a szexualitás és a spiritualitás témáit is fejtegető műben Richard Strauss, Debussy, Stravinsky, de akár Bartók hatása is felfedezhető.

A Roger királlyal 2023. augusztus 22-én az Opera Eiffel Műhelyházában vendégszereplő Kassai Nemzeti Színház Szlovákia egyetlen háromtagozatú (dráma, opera, balett) teátruma a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház mellett. A 2022-ben bemutatott, szünet nélkül kb. másfél órás előadás rendezője Anton Korenci, a drámatagozat igazgatója. Roger királyt Michał Partyka lengyel bariton, a Brémai Színház társulatának tagja alakítja, aki Korngold A halott város című operájának koncertszerű bemutatóján már fellépett az Erkel Színházban. A pásztor szerepében Juraj Holly szlovák tenor lép színpadra, aki cseh, szlovák és német operatársulatok rendszeres vendége, míg Roxanát Gabriela Hrzenjak horvát koloratúrszoprán formálja meg. A Kassai Nemzeti Színház együtteseit Peter Valentovic, a teátrum zene- és karigazgatója vezényli, aki Edita Gruberová budapesti fellépései alkalmával többször vezényelte már a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát is.  

Borítókép: Jelenetfotó a Roger király című előadásból (Fotó: Kassai Nemzeti Színház)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.