Meghalt Kutas László Kossuth-díjas szobrász

Szobrai országszerte megtalálhatók, alkotásait New Yorktól Windsorig számos város múzeumában őrzik. Kutas László munkája az Eötvös József- és a Rát Mátyás-díj emlékplakettje is.

2023. 09. 13. 14:00
Kutas László szobrász- és éremművész piliscsabai otthonában
Kutas László szobrász- és éremművész piliscsabai otthonában Fotó: Czimbal Gyula Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 12-én, 87 éves korában meghalt Kutas László szobrász- és éremművész – adta hírül a Kisalföld.hu a művész egykori alma matere, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum közleménye nyomán. Kutas László idén márciusban kapta meg a Kossuth-díjat

Gárdonyi Géza szobra, Kutas László alkotása Egerben
Gárdonyi Géza szobra, Kutas László alkotása Egerben. Fotó: MTI/Komka Péter

Budapesten született 1936-ban, anyai ágon a Podmaniczky család leszármazottja, dédnagybátyja Podmaniczky Frigyes, a „pepita báró” volt. Gyerekkorának nagy részét Sopronban töltötte, így a leghűségesebb várost vallotta otthonának. Sok alkotása díszíti Sopron köztereit, többek között Kálvin János, Deák Ferenc, József Attila vagy Thurner Mihály, a város első polgármesterének szobra, de ő alkotta a holokauszt-emlékművet is. 

Műveit az ország más településein is megtalálhatjuk, az Evezős fiút  Zánkán, Dianát Hódmezővásárhelyen, II. Rákóczi Ferenc és Gárdonyi Géza szobrát Egerben, Szent Imre herceget Ebergőcön, Mary Poppinsot Szentendrén, de áll egy általa készített Petőfi-mellszobor Kijevben is. Több alkotását külföldi gyűjtemények is őrzik a Windsor-kastélytól Firenzén át a New York-i I.C.C-ig (International Coin Corporation). 

Mesterei Gyenes Tamás és Pátzay Pál voltak, de realista hagyományokra épülő, ám egyéni stílusán átsugárzik emberszeretete, hite és humora is. A Magyar Nemzeti Bank pályázatain 11 alkalommal nyert emlékpénz készítésére megbízást, de több elismerés, így az Eötvös József-, a Rát Mátyás- és a Berzsenyi-díj emlékplakettje is az ő munkája. 

Kutas Lászlót a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti. 

Borítókép: Kutas László szobrász- és éremművész piliscsabai otthonában (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.