Ritkán látogatható épületek is megnyílnak az érdeklődők előtt a Kulturális örökség napjain

Velünk élő örökség mottóval, kétszáz helyszínen rendezik meg országszerte szeptember 16-án és 17-én a Kulturális örökség napjait – mondta el Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára Budapesten, a Magyar Nemzeti Levéltárban az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI2023. 09. 07. 18:30
Szemben a Magyar Nemzeti Levéltár díszes, historizáló épülete a budai Várban
Szemben a Magyar Nemzeti Levéltár díszes, historizáló épülete a budai Várban Fotó: Jászai Csaba Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén először az Építési és Közlekedési Minisztérium rendezi a Kulturális örökség napjai programsorozatot, amelyben olyan, a hétköznapokban zárt épületek nyitják meg kapuikat, mint a Sándor-palota, a Belügyminisztérium Széchenyi téri szakasza, a Magyar Nemzeti Levéltár, a Központi Statisztikai Hivatal vagy a mosonmagyaróvári Habsburg-kripta. Látogathatók lesznek várak és kastélyok, valamint több városháza is – sorolta a programokat az építészeti államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy a több mint harminc éve Franciaországból indult kezdeményezéshez idén ötven ország csatlakozott. Magyarország a kezdetek óta részt vesz az eseményen, amelynek célja ráirányítani a figyelmet az épített örökségre.

Lánszki Regő építészeti államtitkár
Lánszki Regő építészeti államtitkár. Fotó: MTI/Soós Lajos

Lánszki Regő szerint a nemzeti kultúra részét képező pótolhatatlan épületeket, műemlékeket és alkotásokat tisztelettel és szakértelemmel kell megóvni. – Az idei mottó, a Velünk élő örökség arra hívja fel a figyelmet, hogy műemlékeink és történeti épületeink a mindennapjaink része, meghatározzák identitásunkat, közérzetünket, és bepillantást engednek elődeink gondolkodásába és életmódjába – hangsúlyozta az államtitkár, kiemelve, hogy ezért valamennyiünk közös érdeke és felelőssége ezen épületek megőrzése, karbantartása.

Hasznosítás nélkül nincs érdemi műemlékvédelem

 – jelentette ki Lánszki Regő, kiemelve, hogy 

az ősszel a parlament elé kerülő törvényjavaslat a műemlékek vonatkozásában megteremti majd az egységes szemléletű országos műemléki rendszert, ennek részeként 2025-ig elkészül a teljes műemléki felülvizsgálat.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója elmondta, hogy az idén száz éve, 1923. szeptember 15-én átadott levéltári épületben felnőtteknek és gyerekeknek szóló programokkal is készülnek. A raktári ajtók kinyílnak a látogatók előtt, lesznek épületséták, előadások az intézményben őrzött iratokról, kincsekről, ismeretterjesztő előadás a családfakutatásról. A látogatók megismerhetik az épületben őrzött címereket, pecséteket és okleveleket. A gyerekeket egyebek mellett kézműves-foglalkozás várja.

Szabó Csaba elmondta azt is, hogy az idén 300 éves fennállását is ünneplő Magyar Nemzeti Levéltárban olyan, a magyar nemzeti identitás szempontjából meghatározó kincseket őriznek ezer éve, mint például az Aranybulla, amely először rögzítette a magyar nemesség jogait.

Borítókép: Szemben a Magyar Nemzeti Levéltár díszes, historizáló épülete a budai Várban (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.