Valódi filmsztárok és dívák a mozivászonról

A haza filmgyártás legnagyobb csillagaival is találkozhat az, aki ellátogat a szeptember 12-én startoló Budapest Klasszikusfilm-maratonra, ugyanis a mozivászonról köszön vissza többek között Latabár Kálmán, Tolnai Klári és Törőcsik Mari. A Hír TV Svenk című műsorának mai adásában Kurutz Márton, a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteményi és kutatási menedzsere mesél arról, hogy a filmtörténelem kezdetén hogyan működött a sztárkultusz.

2023. 09. 09. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A filmtörténet első hatvan éve abszolút sztárkultuszban telt, jobban, mint mi azt most gondolnánk. Akkoriban az emberek nem úgy választottak a filmet, hogy ki rendezte, vagy mi a címe, hanem hogy ki játszik benne. Amikor felmerült, hogy a moziban milyen heti premier várható, nem az volt a válasz, hogy a Tóparti látomás vagy a Halálos tavasz, hanem egy Karádi-film vagy egy Páger-film – mesélt a Svenk stábjának Kurutz Márton, aki hozzátette, ezek a filmsztárok is úgy élték az életüket, hogy rendszeresen adtak nyilatkozatot, arról, hogy hol élnek, hol nyaralnak, mit csinálnak, milyen a magánéletük. 

– Természetesen az is egy nagyon fontos dolog volt, hogy a színházba is meg lehetett őket megnézni testközelből , azért, hogy ők sztárok maradhassanak, rengeteget dolgoztak. Egyrészt nagyon vigyáztak a jó hírükre, arra, hogy mindig megmaradjon az a tisztaság, amit az emberek hozzájuk társítanak, illetve az a fajta misztikum is, amiben a néző elképzelte őket a filmjeik alapján  – fogalmazott a gyűjteményi és kutatási menedzsere. 

Kurutz Márton hangsúlyozta, a sztárok alatt nem csak nőket kell érteni, a férfiak ugyanolyan filmcsillagok voltak, még akkor is, hogyha nem amorózó típusúak voltak, hanem éppen mondjuk komikusok. Kabos Gyula például egy ilyen figura volt a 30-as években. A filmes szakember Tolnay Klári kapcsán kiemelte, nagyon büszke arra, hogy diákkorában személyesen is találkozott a dívával.  − Egy nagyon kedves, idős sztárt ismertem meg a személyében, aki mindenféle sztárallűröktől mentesen élte az életét, és egyáltalán nem foglalkozott a múltjával. Mondta is, hogy őt nem érdeklik a régi filmjei, ő mindig előre néz, és mindig az érdekli, hogy milyen újabb feladatokat kap az élettől.

A Svenk adását 22.50-kor láthatják a Hír TV műsorán.

Borítókép: Turay Ida a Pesti mese című klasszikusban (Forrás: Magyar Nemzeti Filmarchívum)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.