Vasárnap is érdemes moziba menni

A Budapesti klasszikusfilm-maraton utolsó napjára is maradtak filmcsemegék, többek között a magyar filmtörténet legnagyobb kasszasikere, a Mágnás Miska, amit 15 millióan láttak – hívta föl a figyelmet a nagyszabású filmes rendezvény vasárnapi eseményeire a Svenk szombat esti adásában Fazekas Eszter filmfelújítási és digitalizálási menedzser.

2023. 09. 17. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NFI Filmarchívumának munkatársa a széles vasárnapi kínálatból kiemelte a Mágnás Miska című, Keleti Márton által rendezett fekete-fehér magyar zenés vígjátékot, amely az állami filmgyártás első nagy sikere volt 1948-ban, illetve 1949-ben, hiszen az előző év folyamán elkészült alkotás 1949. február 10-én került a mozikba. 
A most felújított film a Latabár-filmek füzérébe tartozik, nagy sztárokkal, mint amilyen Gábor Miklós, aki Mágnás Miskát alakítja, de játszik a filmben mások mellett Gobbi Hilda is. 
Fazekas Eszter arra is felhívta a figyelmet a Svenk műsorában, hogy miközben a történetet mindenki ismeri, azt a tökéletes minőséget, amit most be tud mutatni az NFI, kevesen láthatták eddig. A fennmaradt részletekből összeollózott, összefoltozott filmet különleges minőségben sikerült újraalkotni.

Ugyancsak érdekes lehetőséget kínál a Budapesti klasszikusfilm-maraton utolsó napjára a Hat hét boldogság, amely ugyan kevéssé ismert bűnügyi történet Kiss Ferenc zseniális játékával és Tolnai Klári lenyűgöző szépségével, de most minden igazi filmrajongó csemegeként nézheti meg. Annál is inkább méltó a magyar érdeklődők figyelmére ez a film, mert a remekül sikerült felújítás óta csak a tavalyi Lumiere-fesztiválon Lyonban láthatták a francia nézők.

 

Szintén érdekes kínálatot jelent a női szemszögből összeválogatott rövidfilmsorozat. Az összeállításról így ír a BKFM honlapja: 

A szekció női filmrendezők munkájára irányítja rá a figyelmet. Válogatást láthatunk a nagy nemzetközi elismertségnek örvendő magyar rendezőnők kevésbé ismert munkáiból, és felfedezhetjük a japán Kinuyo Tanaka művészetét.

Fazekas Eszter azonban inkább a magyar alkotók munkáinak jelentőségét vázolta föl. Megemlítette Mészáros Márta Bóbita című filmjét, Kocsis Ágnes első munkáját, a Szortírozott levelek című alkotást, illetve Böszörményi Zsuzsa Oscar-díjas Egyszer volt hol nem volt és Gyarmathy Lívia Kilencedik emelet című filmjét. Hozzátette: a válogatás azért rendkívül fontos, mert ötvözi azokat a műfajokat, amelyek megújították a magyar filmet. 

Az esemény részletes programja itt található

Borítókép: Fazekas Eszter filmfelújítási és digitalizálási menedzser (Forrás: YouTube)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.