Jövő tavasszal lesz a történelmi kalandfilm bemutatója

Elcsúsztak a produkció kifizetései, ezért eddig többen nem kapták meg a pénzüket, de Soós Péter rendező nem aggódik amiatt, hogy akár csak egy közreműködő esetében is előfordulhat, hogy nem jut hozzá az őt megillető összeghez. Ez esetben ugyanis be sem lehetne mutatni az 1242 – A Nyugat kapujában című, nemzetközi koprodukcióban készült történelmi kalandfilmet – derült ki az Index arútluK című podcastjének október 7-i adásából, melynek vendége a rendező volt.

Forrás: Index2023. 10. 10. 14:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mafab, vagyis a Magyar Filmadatbázis a következőképpen foglalja össze az 1242 – A Nyugat kapujában (angol címe szerint: Gateway to the West) cselekményét: „Amikor a Magyar Királyság seregét a mongolok a mohi csatában megsemmisítették, csak Esztergom vára állta útjukat Európa lerohanása előtt. Batu, Dzsingisz kán unokája legyőzhetetlen seregével eléri Esztergom falait. A vár védői Euszebiosz, Esztergom kanonokja és egy spanyol zsoldos vezetésével készülnek a végső csatára”.

Az Index podcastműsora, az arútluK októberi 7-i – a gyártási munkálatok jelenlegi állásával foglalkozó – adásából kiderült: jövő tavasszal lesz a történelmi kalandfilm bemutatója, nemcsak Magyarországon, de Londonban és Ulánbátorban is.

Soós Péter rendező elmondása szerint már most komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozik a magyar–angol–mongol koprodukcióban készült, számos angol és mongol színész szereplésével készülő film iránt (melynek szereplőgárdájában olyan amerikai színészek is feltűnnek, mint Michael Ironside, vagy Julia Roberts bátyja, Eric Roberts). A produkció egyebek mellett a Sony, valamint az amerikai Netflix kíváncsiságát is felkeltette. 

A rendező szavaiból kitűnt: a stáb február közepén fejezte be a forgatást, és csaknem egy hónappal ezelőtt megkapták a gyártást 2,5 milliárd forinttal támogató Nemzeti Filmintézettől az igazolást, miszerint elfogadták a film vágását, a készítők tehát továbbléphetnek az utómunkában. 

Nem igaz, hogy megállt a produkció, nem igaz, hogy újra kellett vágni

– jelentette ki Soós Péter, aki ez utóbbi témáról szólva elmondta: az első vágó – az 1992-es A síró játék című filmért Oscar-díjra jelölt Kant Pan – március közepén végzett a maga munkájával, majd hazautazott Angliába. 

A magyar Voga Viki váltotta őt, hiszen a kezdet kezdetétől úgy szólt a megállapodás, hogy az akciójelenetek vágását egy friss szemléletű, fiatalabb kolléga végzi majd. A stáblistán így mindkettejük neve szerepel majd.

A pénzügyekről szólva a rendező kijelentette:

A produkció a kifizetéseket tekintve időzavarba került.

Ezért – másokkal együtt – egyelőre ő sem jutott hozzá az összeghez, amely megilleti, de – mint azt többször is hangsúlyozta – egyáltalán nem aggódik amiatt, hogy végül neki vagy a stáb bármely tagjának nem érkezik meg a pénze, hiszen a jogszabályok értelmében ez esetben be sem mutathatnák a filmet. 

Úgy gondolom, nem történhet meg, hogy egy filmre ennyi közpénz elmegy […], és nincs meg a film. Ez senkinek sem érdeke, mindenki azt szeretné, hogy ez sikeres film legyen!

Az Ez itt kérdés az 1242 – a Nyugat kapujában kapcsán

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg: Még el sem készült, máris támadják a tatárjárás idején játszódó filmet – Kultrovat | Podcast on Spotify

Borítókép: Az 1242 – A Nyugat kapujában című történelmi kalandfilm plakátjának részlete (Forrás: Mafab)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.