Vajon ön csak mellékszereplője a saját életének?

Október végén kerül a hazai mozikba Sopsits Árpád legújabb filmje, a Mellékszereplők, amelyet a rendező barátja, a fiatalon elhunyt Telek Balázs fotóművész személye és képei inspirálták. Az egyik főszereplő Jászberényi Gábor, párját Dömök Edina alakítja, Farkas Franciska pedig Sopsits Árpáddal alkot egy párt, aki ezúttal saját magára is főszerepet osztott. A Hír TV Svenk című műsorának mai adásában Tímár Gergely operatőr mesél a Mellékszereplők kulisszatitkairól.

2023. 10. 07. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Ez a film érdekes projekt abból a szempontból, hogy Árpádnak ez egy olyan munkája, ami kis költségvetésből, saját befektetésből, illetve minimális állami támogatással készült el, tulajdonképpen gombokból. Viszonylag hosszú időszak alatt forgattuk, durván három, három és fél év volt. 

A mozi arra keresi a választ, hogy az ember hogyan reagál arra, amikor ráébred, hogy a saját életének is csupán mellékszereplője. 

Azt gondolom, hogy ez a kérdés minden ember életére alkalmazható, így nagyon érdekes problémafelvetés a film alaptörténete osztott meg a Svenk stábjával gondolatait az operatőr, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy magát egy rendező centrikus szakembernek tartja. Alapvetően a rendező víziója izgat, az én munkámnak azt kell szolgálni. Árpi kimondottan vizuális típus, nagyon is ért a képhez, így a filmjeit is alapvetően képben képzeli el. Ő az a fajta rendező, aki nagyon szorosan dolgozik együtt az operatőrrel, ám el is várja,hogy a felvétel úgy nézzen ki, ahogy ő azt elképzeli. 

Tímár Gergely arra is kitért, hogy az elnyúló forgatási idő milyen nehézségeket okozott. Voltak érdekes kihívások, például feltűnik a Mellékszereplőkben egy kislány, aki a felvételek elején nyolcéves, ő nagyot nőtt a forgatás közben, így azzal vigyáznom kellett, hogy a magasságkülönbség, a hangjának változása ne legyen nagyon szembetűnő. 

A film három család párhuzamos történetét meséli el napjaink vidéki Magyarországán. Egy gazdag üzletember és felesége, kislányuk, egy kiállítás-rendező fotográfus és keramikus felesége, és egy börtönpap története bontakozik ki a vásznon. Sorsuk összefonódik: többen ugyanabban a városban élnek, vagy éltek, s életüket alapvetően borítják fel a film folyamán feltáruló titkok és bűnök.

A Svenk adását 22.50-kor láthatják a Hír TV műsorán.

Borítókép: részlet a film plakátjából

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.