Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo
Vitrinekben a XX. századi magyar múlt

Gettósítás, légitámadás, sztálinizmus

Magyar Nemzet
Forrás: Hajdúsági Múzeum
2023.11.27. 17:40
Gettósítás, légitámadás, sztálinizmus

November 7-én nyílt meg a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum új, állandó tárlata.

A Hajdúkerület egykori székházában immár egységes képet alkothatnak a Hajdúság és benne Hajdúböszörmény város történelméről és néprajzáról az érdeklődő látogatók. 

Az intézményben csaknem harminc év után jöhetett létre egységes állandó kiállítás, ami a Nemzeti Kulturális Alap Magyar géniusz programja részeként és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének támogatásával valósult meg.

Hajdúsági Múzeum
Mi marad a múltból? Részlet a Hajdúböszörményben látható új állandó tárlatból (Fotó: Horváth Tamás/Hajdúsági Múzeum)

Az állandó tárlat a magyar vészkorszak tragédiáit mutatja be, a magyarországi zsidókat ért meghurcoltatás, a gettósítás és az elhurcolás eseményeit idézik fel a bőröndök. 

Az üresen maradt lakások kiállítási enteriőrjei vallanak a borzalmakról.

A kiállítás készítői a Magyarországot ért második világháborús bombázásról is megemlékeztek. 1944. április 3-án – Magyarország német megszállása után két héttel – megkezdődtek a szövetségesek bombázásai is, amelyek nem kerülték el a Hajdúságot sem. A légitámadás a térségben elsősorban vasúti közlekedési csomópontok és ipari létesítmények ellen folyt.

A böszörményi tárlat egyebek között bemutatja a szovjet érdekszférába került Magyarország életét is: felidéződnek a Rákosi- és Kádár-korszak diktatúrájának legsötétebb napjai. 

Két megújult terem várja az érdeklődőket, amellyel most már a Hajdúsági Múzeum jövőre biztosan méltón tudja megünnepelni fennállásának 100. évfordulóját.

Borítókép: Részlet a hajdúböszörményi kiállításból (Forrás: Hajdúsági Múzeum Facebook-oldala/Horváth Tamás)

 


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.