Turnéra indul Kelemen Barnabás a világ egyik leghíresebb zenekarával és karmesterével

Ötállomásos turnéra indul Kelemen Barnabás hegedűművész a világ egyik legkülönlegesebb együtteseként számon tartott Utopia zenekar és karmestere-zeneigazgatója, Teodor Currentzis felkérésére. A művészek novemberben Berlinben, Budapesten, Antwerpenben, Bresciában és Rómában adnak közös koncertet.

2023. 11. 06. 13:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utopia zenekar a Müpában

„Mindig különleges ünnep, ha külföldi zenekar érkezik a Müpába, hiszen egy másik ország előadói kultúrájával találkozni felvillanyozó tapasztalat. Ezúttal azonban az élmény a szokottnál is izgalmasabbnak ígérkezik, hiszen az együttes nemzetközi, ráadásul alapítója vezényli, a szólista pedig hazánk világhírű hegedűművésze, Kelemen Barnabás! Teodor Currentzis és a Utopia zenekar koncertje az eddigiek alapján is sokat ígér, ám ha hozzátesszük, hogy a programon a romantikus versenymű- és szimfóniairodalom két kivételes remeke szerepel, be kell látnunk, hogy ezt az estét nem lehet kihagyni” – olvasható a Müpa ajánlójában. A november 17-i koncerten ismerős dallamok csendülnek fel: Kelemen Barnabás közreműködésével Brahms D-dúr hegedűversenye, majd pedig egy igazán nagyszabású alkotás, Csajkovszkij érzelmekben és indulatokban gazdag V. szimfóniája következik.

utopia
A Utopia zenekart Teodor Currentzis dirigálja. Forrás: Utopia Press Office

Teodor Currentzis karmester, a klasszikus zene fenegyereke

Az athéni születésű görög karmestert a klasszikus zene fenegyerekei között tartották számon az elmúlt esztendőkben. Extravagáns megjelenése figyelmet keltett, ahogyan az is, hogy a hagyománytól eltérően nem a pulpitusról vezényelte a zenekarát. Életútja sem szokványos: előbb zongorázott, majd hegedült, még később zeneszerzés órákat vett. Vezényelni már nem otthon, hanem a Szentpétervári Konzervatóriumban tanult a kilencvenes években. Oroszországi feladatok után a németországi Südwestfunk Zenekarának vezetésére kérték fel. 

Saját együttesét, a független testületként működő Utopia zenekart azzal a céllal hozza létre, hogy a világ minden tájáról összegyűjtse a különleges tehetségeket. 

 

Jegyek itt érhetők el.  
 

Borítókép:  A Utopia zenekar (Forrás: Utopia Press Office)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.