Új kiállítás és korcsolyapálya nyílt a Magyar Természettudományi Múzeumban

A legutolsó jégkorszakban élt állatok rekonstrukciói mellett az Északi-sarkvidéken, a tundrán és a Déli-sarkon élő, veszélyeztetett állatok preparátumai is megcsodálhatóak annak a ma nyílt kiállításnak a részeként, amelynek a Magyar Természettudományi Múzeum ad otthont. A kiállításhoz kapcsolódóan februárig egy fedett, plasztik korcsolyapálya várja a családokat.

Forrás: MTI2023. 11. 17. 22:00
20231117__MI_062
20231117 Budapest Jégvilág kiállítás Magyar Természettudományi Múzeum Varga Judit, Bernert Zsolt, Ocskay Gábor Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családok kedvenc múzeumának választott intézményben látható Jégvilág című tárlat megnyitóján részt vett Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke is, aki köszöntőjében kiemelte: korunk legnagyobb, országhatárokon átnyúló kihívása a klímaváltozás. Ezzel kapcsolatban nem csupán az Európai Unió, de hazánk is számos intézkedést hozott már, a fenntartható és élhető jövő érdekében – mutatott rá Varga Judit. 

20231117__MI_063
Varga Judit a Jégvilág című kiállításon a Magyar Természettudományi Múzeumban (Fotó:Mirkó István)

Varga Judit a megnyitón kiemelte: Magyarország az uniós tagországok közül elsőként ratifikálta a Párizsi Megállapodást és az egyik első tagállamként foglalta törvénybe a klímasemlegességet, vagyis azt, hogy 2050-re csak annyi üvegházhatású gázt fogunk kibocsátani, amelyet meg is tudunk majd kötni erdeink és füves területeink segítségével.

– Magyarország nemzeti ügyként tekint a klímavédelemre, ugyanis a konzervatív értékrend alapja a szabadság és a felelősség mellett a mértékletesség is – fűzte hozzá a bizottsági elnök.  Arra is kitért, hogy hazánk a hiteles, a cselekvő és konzervatív klímapolitikában hisz, és alapelvként tekint arra, hogy a klímasemleges gazdaságra való átállás költségeit első helyen a nagy klímarongálókkal, a jelentős szennyező országokkal és vállalatokkal kell megfizettetni.

A megnyitóünnepségen Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) főigazgatója arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az intézmény egyik célja, hogy a tárlattal felhívja a figyelmet a bolygónkon tapasztalható klímaváltozás kiemelt intenzitású hatására a sarkvidéki területeken.
Az Északi-sarkvidéken a jég visszahúzódása rengeteg – a tárlaton is megtekinthető – faj élőhelyét veszélyezteti, de az Antarktiszt szintén sújtják ezek a folyamatok – tette hozzá a főigazgató, aki arra is kitért, hogy a helyszínen megnyílt, 13-szor 13 méter nagyságú plasztik korcsolyapályával a múzeumba látogató gyerekeknek újabb lehetőségük nyílik a játékra és a mozgásra. A főigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiállítást a múzeum saját erőforrásából valósította meg.

A február 18-ig látogatható időszaki tárlaton 16 állat, köztük a Déli-sarkvidéken élő sörényes oroszlánfóka és Humboldt-pingvin, az Északi-sarkvidéken elterjedt sarki róka és jegesmedve, a tundrán megtalálható alaszkai farkas és rénszarvas preparátumait, valamint a legutolsó jégkorszak idején élt gyapjas mamut és dél-amerikai kardfogú tigris rekonstrukcióit láthatják az érdeklődők.

A múzeum élen jár a környezettudatos szemléletformálásban. Küldetéseként fogalmazta meg, hogy kutassa, védje a földi élet jelenkori és múltbeli sokféleségét, emellett pedig az élővilágunkat veszélyeztető problémákra is felhívja a figyelmet. Többek között ezért is készítették környezetbarát, fenntartható eljárással a korcsolyapályát is, amelynek síkosságát egy speciális anyaggal, a növényi alapú glicerinnel való kezelés adja – hangzott el a pénteki eseményen, amelyen közreműködött a székesfehérvári ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia szupermini csapata, illetve a Diótörő a jégen produkcióból is láthattak egy részletet a vendégek.

Borítókép: A Jégvilág című kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.