Száztíz éves a komáromi Kultúrpalota

Villámcsődülettel emlékezett meg a komáromi Kultúrpalota építésének 110. évfordulójáról a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület. Az impozáns épületben a Nyitra Megyei Önkormányzat által finanszírozott, nagyszabású felújítás zajlik, így a felvidéki magyarság összetartását is megmutató flashmobra a Szent András-bazilika és a múzeumkert között került sor.

Forrás: muzsa.sk2023. 12. 01. 8:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A villámcsődületről beszámoló muzsa.sk szlovákiai magyar kulturális magazin részletesen ismerteti az épület történetét. Az összefoglalóból kiderül, hogy a fontos létesítmény megalapításának igénye 1905-ben merült föl, mégpedig azzal a tervvel, hogy a megvalósítás érdekében egyesíteni kell a komáromi Múzeum Egyesület gyűjteményeit, a vármegyei könyvtárat és a Közmívelődési Egyesületet, s azokból meg kell alakítani egyetlen nagy kultúregyletet azért, hogy Komáromot kultúrházhoz juttassák. Komárom városa a legszebb telkét, a felszabadult kisgimnáziumot adta át a kultúrház céljaira. Akkoriban nem siettek az ilyesmivel, s persze viták is akadályozták a haladást, ezért csak 1913 tavaszán kezdődtek el a munkálatok, s az építési bizottság a kultúrház megnyitásának időpontjául 1913. november 29-et jelölte meg. Az épület várva várt átadásakor az ünnepi beszédet a Jókai Egyesület akkori elnöke, kultúrtörténetünk fontos alakja, Beöthy Zsolt irodalomtörténész, esztéta, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Kisfaludy Társaság titkára mondta.

A felújítás alatt álló Kultúrpalota. Fotó: Nagy-Miskó Ildikó


A lap beszámol arról, hogy a 110 éves jubileum alkalmából megszervezett november 29-i villámcsődületen a helyi Gaudium Vegyeskar, Stirber Lajos karnagy, a Magyar Kultúra Lovagja vezetésével népdalokat és komáromi tematikájú dalokat énekelt. Előzőleg a szervezők a járdára égő mécsesekből kirakták az évfordulót jelző számot, méltó záróakkordként pedig a több tucat résztvevő közösen elénekelte a Himnuszt.

Felújítás miatt zárva. Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A komáromi Kultúrpalota jelenéhez tartozik, hogy az épületre augusztus 14-én lakat került és elkezdődött a főépület két évig tartó, teljes körű belső felújítása. Bár az átadásra várni kell, a lap beszámol arról is, hogy már papíron van az új, modernebb állandó kiállítás forgatókönyve, amelyen teljesen új és régebben meglevő, immár restaurált, fontos tárgyak, közöttük Komárom vármegye és a komáromi helyőrség 1810. évi zászlaja is helyet kaphat majd. Az új állandó kiállítás a múzeum fennállása 140. évfordulójának évében, 2026-ban akár meg is nyílhat.

A részletes beszámolót ezen a linken olvashatják el. 
Borítókép: A Gaudium Vegyeskar lélekemelő dalokkal színesítette az eseményt (Fotó: Nagy-Miskó Ildikó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.