Advent a várakozás, gyerekeknek az ablaknyitogatás időszaka

Egy német édesanya ötlete nyomán terjedt el szerte a világon az adventi kalendárium és költözött be minden gyermekszobába, számos variációban. Érdekes, hogy egykor bonbonokat rejtettek a legelső kalendáriumba, később bibliai üzeneteket kaptak karácsonyig nap mint nap a gyerekek, majd a csokoládéipar tette népszerűvé a naptárat. Ma meg már az ötletek széles tárháza mentén bármi elképzelhető az ablakok mögött, ami meglepetést okoz.

2023. 12. 08. 5:17
advent
Forrás: Wikimedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az advent latin eredetű szó, megérkezést, eljövetelt jelent. 

advent, kalendárium
Kezdetleges adventi kalendárium. Fotó: Wikimedia

Az adventi időszak maga a várakozás és a reménykedés, a Jézus Krisztus megszületésére való készülődés felemelő időszaka. A gyermek még az ajándékozás élményét várja, és amilyen kíváncsi és izgatott, már hetekkel karácsony előtt készül az ünnepre. Egy németországi kisfiú, Gerhardt Lang is ezzel a felfokozott várakozással volt az ünnep iránt, amikor édesanyja egy ötlettel állt elő. Egy kartonlapot huszonnégy egyforma mezőre osztott, és mindegyikhez egy csokoládét rendelt. 

A gyermek mindennap egy bonbont csippentett le karácsony napjáig erről a tábláról. Felcseperedve a fiú eldöntötte, hogy ezzel a családi szokással más gyermekeket is boldoggá fog tenni. Az általa kitalált adventi naptárral később gyárak sora kezdett foglalkozni.


Korábban a keresztény családok az adventi várakozást naponta bibliai képek kiakasztásával jelezték, vagy krétával vonalakat húztak a falra szentestéig. 
Az első nyomtatott adventi naptárat Gerhardt Lang készítette, a későbbi kis ablakos változatot is ő kezdte el gyártani.  

advent
Az adventi kalendárium a műemlékek falára került. Fotó: Wikimedia

A huszadik század elején igazi sikervállalkozássá vált az adventi naptár, amely szerte Európában elterjedt. 

Ebben az időszakban még bibliai idézetek bújtak meg az ablakok mögött. A harmincas években Langnak be kellett zárnia a nyomdáját, de addig harminc különböző dizájnnal tervezett naptárat készített el.

A második világháború nem kedvezett ennek az üzletágnak sem, a kartonpapír ugyanis ebben az időben hiánycikk volt. A háború lezárásáig kellett várni, hogy azután újrainduljon az iparág. Az ötvenes évek végén, 1958-ban alakult csak ki a csokit rejtő kalendárium. 

Amerikában akkor lett igazán népszerű az adventi naptár, amikor Eisenhower elnök unokáival lefényképeztette magát és a képből készítette el a várakozás kalendáriumát. 

A Guinness rekordok könyve szerint a világ legnagyobb adventi naptárát 2007-ben építették a londoni St. Pancras vasútállomáson. A gigantikus naptárral egy felújítás után az állomás újranyitását ünnepelték meg. 

 

 

 

Borítókép: Adventi kalendárium közterületen (Fotó:Wikimedia)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.