Meghalt Tom Wilkinson

Hetvenöt éves volt a brit színész, aki tizennyolc éves kora óta a színészetnek élt.

Forrás: BBC2023. 12. 30. 19:19
Tom Wilkinson
Forrás: InterCom
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenöt éves korában meghalt Tom Wilkinson brit színész, aki olyan filmekben játszott, mint az Alul semmi vagy a Michael Clayton– írja a BBC.

Tom Wilkinson
Meghalt Tom Wilkinson Forrás: Best Hollywood


Wilkinson több mint százharminc filmes és tévés szerepet tudhat maga mögött. Leedsben született, tizennyolc éves korában játszott először egy darabban, és onnan már a színészetnek élt.
Első komolyabb tévés szerepét 1986-ban kapta a First Among Equals című brit minisorozatban. Megszámlálhatatlan emlékezetes filmben játszott: Csúcsformában, Grand Budapest Hotel, Lány gyöngy fülbevalóval, Batman: Kezdődik, Egy makulátlan elme örök ragyogása, Michael Clayton, A hálószoba. Az utóbbi kettőért Oscar-díjra is jelölték.

A legismertebb alakítása talán az 1997-es Alul semmi című brit filmben volt, amiben az egyik főszereplőt, a munkanélküliség miatt sztriptíztáncra vetemedő munkást alakította. A karaktere visszatért a Disney+-on futó, huszonhat évvel később forgatott sorozatban is.

Wilkinson 1988-ban vette el szintén színész párját, Diana Hardcastle-t. Két gyerekük született.

A színész komoly kritikai elismerést kapott Todd Field 2001-es In the Bedroom című amerikai családi drámájáért, amelyben egy gyászoló apát alakított – számol be a BBC. Oscar-díjra jelölték a legjobb színészi alakításért. Később elmondta, hogy két dolgot remélt a filmtől. 

Az egyik, hogy bebizonyítja, hogy tudok főszerepet játszani egy filmben. A másik, hogy el tudok játszani egy amerikai főszerepet. És mindkettő sikerült.

Borítókép: Tom Wilkinson (Forrás: Intercom)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.