Mennyire hiteles a Napóleon? – A film egy történész szemével

Hahner Péter, a Rubicon Intézet főigazgatója a Híradó.hu-nak nyilatkozva elárulta: a Napóleon minden történelmi vonatkozástól eltekintve sem sodorta magával. A történelmi tévhitek elleni küzdelem pedig szerinte nem szélmalomharc, inkább gyomlálás.

Forrás: hirado.hu2023. 12. 04. 12:00
Napoleon
Napoleont a filmben Joaquin Phoenix alakítja (Forrás: Apple TV) Fotó: Apple TV Forrás: Apple TV+
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ridley Scott meglehetősen sarkalatos vélemény fogalmazott meg azokkal a történészekkel szemben, akik kifogásolták legújabb filmje, a Napóleon történeti hitelességét. Hahner Péter szerint azonban van abban valami erkölcstelenség, ha az ember valós történelmi eseményeknek tünteti fel saját látomásait, önkényes elképzeléseit.

Napóleon és Josephine koronázása
Napóleon és Josephine koronázása. Fotó: Apple TV/Aidan Monaghan

Ráadásul ez esetben a rendező még azzal sem érvelhet, hogy a korszak, melyet feldolgoz, ne lenne eléggé jól dokumentált.

Ahogy a Rubicon Intézet főigazgatója rámutat:

Napóleon egy modern, bürokratikus állam vezetőjeként tevékenykedett, hivatalos dokumentumok özönét hagyva maga után, számtalan lap és röpirat kísérte figyelemmel tetteit, és igen sok kortársa megírta az emlékiratait. Levelezését tizenöt vaskos kötetben jelentette meg a francia Napóleon Alapítvány. A legkiválóbb történészek elemezték pályafutását. Két nagyszerű lexikon is rendelkezésünkre áll: az 1989-ben kiadott Dictionnaire Napoléon 1866 oldalas, a 2020-ban megjelent Napoléon Dictionnaire Historique »csak« 997 oldalas. Vagyis aki rászánja magát, rengeteg megbízható információt szerezhet Napóleonról.

A beszélgetésben kitérnek arra is, vajon egy történész képes-e egyáltalán élvezni a történelmi mozikat, vagy akaratlanul is csak a pontatlanságokat látja meg az ilyen alkotásokban.

A teljes interjút az alábbi oldalon olvashatják.

 

Borítókép: Ridley Scott Napóleonja (Forrás: Apple TV)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.