Az MDTistanbul két kortárs táncelőadással lép fel a Nemzeti Táncszínházban

Az MDTistanbul Rosegarden és Dance Adrenaline című kortárs táncelőadásával vendégszerepel a Nemzeti Táncszínházban. Az előadások január 24-én és 25-én láthatók a 2024-es magyar–török kulturális évadban.

Forrás: MTI2024. 01. 19. 21:00
Az MDTistanbul Dance Adrenalie című előadásának részlete
Az MDTistanbul Dance Adrenalie című előadásának részlete Forrás: Nemzeti Táncszínház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MDTistanbul, az Istanbul State Opera & Ballet Modern Dance Company a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, valamint a Török Köztársaság Kulturális és Turisztikai Minisztériuma együttműködésével érkezik a Nemzeti Táncszínházba a magyar–török kulturális évadban.

Az MDTIstandbul a magyar–török kulturális évad keretein belül érkezik Budapestre.
Az MDTistanbul a magyar–török kulturális évadban érkezik Budapestre (Fotó: Nemzeti Táncszínház)

 

A január 24-én látható Rosegarden című előadásban összefonódik múlt és a jelen, az elektronikus zene és a szúfi hagyományok.

A török táncművészet egyik meghatározó alakja, Beyhan Murphy és Mercan Dede „világzene-művész” több jelentésréteget hordozó előadása a török kultúrát hivatott megjeleníteni, a kortárs, modern tánc nyelvén, gazdagítva azt misztikus áthallásokkal. Kortárs és klasszikus elemek is megjelennek a darabban, az oszmán korból egy városi kávéházba, a modern ember belső útkeresésétől a kerengő dervisekig jutunk el, hogy utunk végén ott várjon a rózsa, kifejeződése mindannak, ami az emberiségben a legnemesebb. A Rosegarden színteréül szolgáló sátor a nomád életet jelképezi. Az előadást élő zenekar kíséri, hátterét a világhírű fotóművész, Ara Guler fotói adják. A 2024-ben már húsz éve megszakítás nélkül játszott Rosegarden az Istanbul State Opera & Ballet Modern Dance Company egyik legsikeresebb előadása.

A január 25-én látható Dance Adrenaline az MDTistanbul öt különálló darabból álló műsora, amelyek mindegyike egyedi megközelítésben fejezi ki a dinamizmust és az alkotás folyamatát.

Az öt darab között Dong Kyu Kim dél-koreai koreográfustól az I See You, a Spring és a Leverage című részt az MDTistanbul táncos-koreográfusa, Alper Marangoz jegyzi, Ferhat Günes, az MDTistanbul táncosa Reside – Dreams should be seen three times című alkotása, valamint a nemzetközi hírű Ihsan Rüstem koreográfiája, az Anikka.

Az előadás után közönségtalálkozót tartanak.

 A két ország a magyar–török diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a december 18-án kezdődött, egy teljes éven át tartó és mindkét országban zajló magyar–török kulturális évaddal. A rendezvénysorozat célja, hogy a művészeteken, a tudományon és az innováción keresztül kiemelje azokat a kulturális és művészeti eseményeket, amelyek a két országot egyéni szinten és az évfordulón túl is összekötik.

 

Borítókép: Részlet a Dance Adrenaline című előadásból (forrás: Nemzeti Táncszínház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.