Következő mérkőzések
Horvátország
15:002024. június 19.
Albánia
Németország
18:002024. június 19.
Magyarország

Magyar–török kulturális évad: lezajlott az első hivatalos esemény

A közös kulturális évadot Magyarország és Törökország diplomáciai kapcsolatfelvételének 100. évfordulója alkalmából rendezik idén. A 2024-es magyar–török kulturális évad első hivatalos eseményeként A nagy átalakulás földje (The Land of Great Transformation) címmel régészeti konferenciát tartottak csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Forrás: MTI2024. 01. 19. 7:00
Régészeti konferenciát rendeztek a magyar-török kulturális évad első hivatalos eseményeként
Régészeti konferenciát rendeztek a magyar-török kulturális évad első hivatalos eseményeként Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A konferencia résztvevőit Gülsen Karanis Eksioglu, Törökország budapesti nagykövete is köszöntötte. A magyar–török kulturális évadban a Kulturális és Innovációs Minisztérium számos művészeti és tudományos programot szervez. A csütörtöki nyitókonferencia után vasárnap este nyílik a Magyar Nemzeti Múzeum Törökországépítő magyarok című tárlata Isztambulban, az Atatürk Kulturális Központban. Ez a vándorkiállítás a későbbiekben Ankarában és Rodostóban is látható lesz.

A magyar–török kulturális évad első hivatalos eseményén Gülsen Karanis Eksioglu, Törökország budapesti nagykövete is köszöntötte a résztvevőket
A magyar–török kulturális évad első hivatalos eseményén Gülsen Karanis Eksioglu, Törökország budapesti nagykövete is köszöntötte a résztvevőket. Fotó: Balogh Zoltán

A magyar–török kulturális évad kivételes alkalom, hogy számba vegyük azokat a mélyen gyökerező kulturális összefonódásokat, amelyekre építve tovább erősíthetjük a kapcsolatokat, és még intenzívebbé tehetjük a két nép kulturális jelenlétét egymás országaiban

– mondta köszöntőjében Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója.
A két ország történelmének, kultúrájának szoros összefonódása többek között nyelvészeti, néprajzi, régészeti szempontból is megmutatkozik. Hozzátette: mielőtt a magyar törzsek letelepedtek a Kárpát-medencében, folyamatosan interakcióban voltak a különböző türk népekkel. Ennek lenyomata, hogy a magyar nyelv több száz török jövevényszót tartalmaz.

Az ottomán–török kulturális hatást Magyarországon nem csak a XVI–XVII. század építészeti emlékei, mecsetek, türbék, fürdők őrzik, ez megmutatkozott az öltözködésben és a fegyverhasználatban is. A hatás máig kimutatható a gondolkodásban vagy a gasztronómiában is, de a törökországi magyar kulturális jelenlétre, történelmi emlékhelyre is számos példa van

 – fogalmazott Hammerstein Judit.

Hozzátette: magyar tudósok, építészek, nyelvészek, orvosok, hadmérnökök intenzíven vették ki a részüket Törökország XIX–XX. századi modernizációjában, reformtörekvéseiben.

A magyar kormány pedig 1916-ban Isztambulban hozta létre első állami külföldi kulturális intézetét.
A Magyar Nemzeti Múzeumban számos török történelmi emléktárgy látható, köztük egy különleges bőrköpeny, amely világviszonylatban is kiemelkedő ritkaságnak számít. 

A Magyar Nemzeti Múzeum azt tervezi, hogy az év végére elkészül az a katalógus, amely gyűjteménye török vonatkozású tárgyait mutatja be

 – mondta Hammerstein Judit.
Necmi Karul, az Isztambuli Egyetem Őskori Régészeti Tanszékének vezetője a Göbeklitepe régészeti területről tartott előadást – itt található az emberiség legelső ismert temploma. Raczky Pál, az ELTE Régészettudományi Intézetének professzor emeritusa a szintén neolit kort feltáró polgár-csőszhalomi ásatásról beszélt.

A törökországi Göbeklitepe és Karahantepe a tavaly októberben feltárt legújabb leletek révén ismert világszerte a régészek körében.

A Tas Tepeler projekt segít jobban megérteni az őskor embereit. Az ottani ásatások egyik szenzációja a neolit, vagyis csiszolt kőkorszak eddigi legnagyobb ismert emberi szobra, amelyet Karahantepében tártak fel.

A csütörtöki konferenciát a Török Turizmusfejlesztési és Turisztikai Promóciós Ügynökség szervezte.

Az eseményen részt vettek a magyarországi tudományos élet, kutatóintézetek, múzeumok és egyetemek képviselői, valamint a magyarországi utazási iparág képviselői. A konferenciát követően a Magyar Nemzeti Múzeumban a Tas Tepeler projekt leleteinek képeit bemutató digitális kiállítást rendeztek.

 

Borítókép: A régészeti konferenciának a Nemzeti Múzeum adott otthont (Fotó: Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.