Szabadegyetemet indított a Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza Szabadegyetem tudást és naprakész ismereteket kínál a népi kultúra minden területéről.

Forrás: Hagyományok Háza2024. 01. 25. 13:00
A Hagyományok Háza nyíregyházi találkozója 2023. április 20-án
A Hagyományok Háza nyíregyházi találkozója 2023. április 20-án (Forrás: Hagyományok Háza/Szilárd Katalin) Fotó: Szilárd Katalin Forrás: Hagyományok Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szabadegyetem az intézmény eddigi tudományos-ismeretterjesztő tevékenységét fogja össze. Eddig különböző sorozatcímmel futottak programok, amit az intézmény az említett néven, egységes koncepcióval és szándéka szerint egységes szerkezetben indított el – foglalta össze a kezdeményezést Dóra Fruzsina, az Intézmény közművelődési és tudományos szakcsoportjának munkatársa. 

Gyermekprogram a Hagyományok Házában
A népi kultúra megismertetését már gyermekkorban érdemes elkezdeni. Forrás: Hagyományok Háza 

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az előadássorozat keretében ismeretterjesztő stílusban tudjunk szólni egy szélesebb közönséghez, ugyanakkor a Hagyományok Házának a nagyon fontos „híd” szerepét is betöltsük. Ennek tükrében naprakész tudományos eredményekkel, illetve érdekességekkel – élvezetesebb, könnyedebb stílusban – kínáljuk meg a látogatóközönségét – ismertette céljaikat Dóra Fruzsina. 

Az intézményi koncepció szerint minden évadban meghatároznak egy vezérfonalat, egységes gondolatot, amire tematikusan is felfűzhetik az előadásokat. 

– Az első – januártól májusig tartó – fél évadban az egyén és a közösség áll a középpontban, ami klasszikus néprajzi téma: a néphagyományban nagyon fontos szerep jut a közösségnek, aminek normái, ízlése, szabályrendszere meghatározó. Ugyanakkor, ha közelebbről szemügyre vesszük a népi kultúrát, világosan látható, hogy a közösségből mindenhol és mindenütt kitűnnek tehetséges, s különleges tudású egyéniségek – mondta el a szakcsoport munkatársa. Kifejtette, hogy májusig tizenhét programelemmel – négy online programmal és tizenhárom előadással – készültek. 

A nyárádselyei Kacsó „Béni” József
A nyárádselyei Kacsó „Béni” József. Forrás: Hagyományok Háza

Január 25-én az érdeklődők a regisztrációt követően Kirch Zoltán A nyárádselyei Kacsó „Béni” József, mint táncos egyéniség és a faluközösség kapcsolata című előadását követhetik.
– Különleges „húzóprogramokat” is kínálunk, itt említem a teljesség igénye nélkül A népmese mai élete című webináriumot, valamint február elején Deáky Zita néprajzkutató Szülés, születés a Kárpát-medencei néphagyományban című előadását. A Szabadegyetem sorozat tematikája szerteágazó, és igyekszünk a néphagyomány minden területét – a népzenétől a néptáncig, a kézművességig – érinteni, így a célközönségünk is heterogén. Ugyanakkor vannak korábban is egy előadássorozat részeiként meghirdetett programok. Ilyen a Népmese mai élete és az Előadás-sorozat a népi gyógyászatról; ezeknek már kialakult a törzsközönsége – fejtette ki Dóra Fruzsina.

A Hagyományok Háza eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a szabadegyetem iránt igen nagy az érdeklődés, A népmese mai élete következő előadására már több mint hatszázan regisztráltak.

 

Borítókép: A Hagyományok Háza nyíregyházi találkozója 2023. április 20-án (Forrás: Hagyományok Háza/Szilárd Katalin)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.