Egy ötvenöt esztendős zenekar története a filmvásznon

Egész estés film készül a kétszeres Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas Kaláka együttesről. Az alkotásban a több mint fél évszázada muzsikáló együttes közösségteremtő erejét és a magyarság kulturális életében betöltött, meghatározó szerepét mutatják be az alkotók, Pigniczky Réka és Gellér-Varga Zsuzsanna. A mozgóképes műről a rendező mesél a Hír TV Svenk szombati adásában.

2024. 02. 17. 18:00
Kaláka film
Kapolcs, 2021. július 23. A Kaláka zenekar a 30. Mûvészetek Völgye fesztivál hivatalos megnyitóján Kapolcson 2021. július 23-án. Jobbról Gryllus Vilmos zenész, zeneszerzõ. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár sok archív anyag is elérhető az együttesről, Pigniczky nem csak ezekkel dolgozott, hiszen a filmes szakembert jobban érdekelte, hogy azt mutassa meg, milyen emberek a zenekar tagjai. Pigniczky elkísérte őket Erdélybe, a Vajdaságba, de Dél-Amerikába is, és nem hagyományos portréfilmet készített, nem kronologikusan megy végig az együttes történetén. Narráció helyett egy animált „népmese” fogja összefoglalni a Kaláka múltját, ezzel kikacsintanak a Magyar népmesékre, melynek az együttes szerezte a feledhetetlen főcímzenéjét és az összes filmzenéjét, zörejét is. 

Az amerikai–magyar alkotó a műsorban elmondta, alkotótársával, a dokumentumfilm-rendező Gellér-Varga Zsuzsannával, aki maga is óriási Kaláka-rajongó, nagyon sok kutatást együtt csináltak. – Együtt találtuk ki a történetet és azt, hogy ötvenöt évet hogyan lehet összegezni egy filmben. Hogyan lehet összegezni másfél órában, hogy mi is a Kaláka. Szerintem az itteni magyarok nem is tudják, mekkora kincs ez a zenekar. Tényleg egy hungarikum, és ez nagyon inspirált. 

A rendező szerint ez egy utazós film, road movie jellegű, amelynek az a központi eleme, hogy az együttes visszavisz egy Kányádi Sándor-verset oda, ahol azt a verset írta a költő. – Nekem a Kaláka szóból az jön ki, hogy tulajdonképpen ez egy olyan közösség, ahol ez az együtt maradás, együtt evés, a közös kreativitás a kulcs. 

Van egy olyan dinamika, ami működik, és ebből kéne nekünk meríteni. Nem csak a magyaroknak, hanem bárkinek.

Ezért is mondtam nekik az erdélyi forgatás után, hogy köszönöm, hogy itt lehettem, jobban érzem magam, amikor velük vagyok – összegezte Pigniczky Réka.

A Svenk mai adását 22.55-kor láthatják a Hír TV csatornáján. 

Borítókép: A Kaláka zenekar a 30. Művészetek Völgye fesztiválon (Fotó: Vasvári Tamás/MTI)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.