KultUp, avagy a művészet varázsa mindenkié

A Kis Domonkos Márk által vezetett Déryné-program február 14-én ünnepli a KultUp alprogramjának egyéves születésnapját, ugyanis a projekt 2023-ben ezen a napon indult útjára, és tartotta első színházi témanapját. A KultUp célja a színházi, előadó-művészeti és művészetoktatási programok eljuttatása középfokú oktatási intézményekbe, kiemelt figyelmet fordítva az élménypedagógiai fejlesztésre, a kultúraterjesztésre, pályaválasztási szemléletformálásra, a közösségépítésre és a tehetséggondozásra. Foglalkozásaik segítségével a társadalmi szerepvállalás szempontjából fontos karakterek, történetek, jellemfejlődések és életpályamodellek bemutatásával, strukturált értékekre épülő szemléletet adnak át a fiatalok számára.

2024. 02. 13. 17:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alprogram megkülönböztetett figyelmet fordít azokra az iskolákra, ahol korlátozott a kultúrához való hozzáférés lehetősége. Az elmúlt egy év során nyolcvanhárom iskolába látogatott el a KultUp, ahol a színházi témanapokkal csaknem harmincezer diákot ért el aktívan a Déryné-program. A tanév hátralévő részében további harminchárom iskolába jut el a színház varázslatos világa a KultUp alprogramnak köszönhetően. 

KultUp
A KultUp program egyéves születésnapját Simontornyán ünnepelte (Fotó: Érdi Róbert)

Így több mint száz középiskola vehet részt a KultUpban, ezzel csaknem ötvenezer diákot bevezetve a magyar kultúrába. 

A tanév zárásaként a Déryné-fesztiválon, a Rákóczi Szövetséggel karöltve rendezik meg a KultCamp tehetségkutató tábort és versenyt, 

ahol mintegy négyszázötven diák négy napon keresztül közösen alkothat, fejlődhet szakmai mentorok segítségével. A táborban készségfejlesztő foglalkozások, kvízestek, prózai, zenei, tánc és drámai vetélkedők, kirándulások és sportversenyek várják a fiatalokat, de táncházzal, filmvetítésekkel és koncerttel is készülnek a szervezők. A kemping ideje alatt a részt vevő diákok belekóstolhatnak a rendezvény kulturális programjaiba is.

A végeláthatatlan nyári eseménysorozatok egyik különleges színfoltja a Déryné-fesztivál, amely idén július 17–21. között várja az érdeklődőket Zemplén fővárosában. A fesztiválról a program vezetője, Kis Domonkos Márk korábban elmondta: – Emberközeli, szerethető, családbarát kulturális rendezvénysorozatot álmodtunk meg e páratlanul szép környezetbe, ahol a kisgyermekektől az idősekig mindenki megtalálja a maga szórakozását, ugyanakkor a minőségi produkciók számos élménnyel gazdagítják a résztvevőket. A Déryné-fesztivállal új szintre emeljük küldetésünket.

KultUp, avagy belenősz a kultúrába

Február 13-án Simontornyán, a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnáziumban ünnepelte első születésnapját a KultUp. 

Az intézmény diákjai Bánki Beni irodalmi show-jával indították a napot, majd Jobku és Dzsevu Világhírű Történelemóra Színháza, az Aranybulla színházi előadása szórakoztatta a résztvevő osztályokat, majd Bánki Beni egy izgalmas színházi kvízzel hozta közelebb a színház világát a diákokhoz. 

A napot a Budapesti Filharmóniai Társaság, Magyarnak lenni interaktív klasszikus zenei előadása zárta. A Déryné-program folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több diákhoz eljuttassa a művészetek varázsát, valamint segítse a kulturális fejlődést és tudatosságot az oktatás terén. 

Mottó: Színház mindenkinek!

A Déryné-program olyan hiánypótló kezdeményezés, amely amellett, hogy összetett módon kíván támogatást nyújtani a színházi szakma eddig perifériára szorult területeinek, igyekszik széles körben megszólítani a magyar színházi élet részvevőit, felkarolva a kőszínházak mellett az alkotótársulásokat, a befogadó intézményeket és a kultúrafogyasztókat is. A 2020-ban indult program nemes célkitűzése, hogy feltámassza, felpezsdítse a vidék kulturális életét, színvonalas színházi produkciókat juttasson el az ország minél több településére, a legtávolabbi, legkisebb falvakat is beleértve. A négy alprogramot – Országjárás, Vándorszínház, Déryné-társulat, Barangoló – is magába foglaló program feladatellátása közös kulturális misszió, melynek jelmondata: „Színház mindenkinek!” 

Borítókép: A Déryné-program folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több diákhoz eljuttassa a művészetek varázsát (Fotó: Érdi Róbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.