Több tiszteletet Orffnak!

Nehezen értelmezhető, műbalhénak tűnő kakaskodásról adott hírt vasárnap a sajtó. Otthagyta az Operaházban futó Carmina Burana című produkciót Bogányi Tibor karmester, aki erről a Facebookon számolt be. Az esetre ugyancsak közösségi oldalán reagált Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója, aki szerint ez műbalhé.

2024. 03. 03. 20:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyben megszólalt Bogányi alkotótársa (és felesége), Zászkaliczky Ágnes, az előadás művészeti vezetőjét is, nehezményezve, hogy a döntés felborítja a mű koncepcióját, valamint megszólalt Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes is, aki értetlenkedve szólt arról, miért kell a büfé bevételét növelni.

Jelenet az Operaházban futó Carmina Burana előadásból

Több tiszteletet Orffnak – aki a szerző, ugyebár, és a világhírt művének ő vívta ki. Több tiszteletet az előadás lelkének, a Magyar Állami Operaház énekkarának! És több tiszteletet a 140 esztendeje Szküllák és Kharübdiszek között is fennmaradó, előrejutó OPERA intézményének. Több tiszteletet az éjszakai karmestersértődés nyomán órák alatt beugró dirigensnek!

– írta az Index-cikkre reagálva Facebook-posztjában Ókovács Szilveszter, aki a sajtónak azt is elmondta, hogy az Operaházban, ahol 1800 ember dolgozik az előadások megvalósításán, sok egyéb mellett meg kell oldani a közönség élelemhez, italhoz jutását vagy az énekkar közreműködésidíj-emelésének forrásproblémáját is, de még az olyan helyzeteket is, ha a karmester éjjel mondja le a délelőtti produkciót. 

És meg is oldjuk, de ez egy másik, nem individuális, hanem magasabb horizontú, intézményi szemlélet

– tette hozzá. 

A tegnapi hatalmas sikerű Don Giovanni-premier fogadásán, este 10-kor érkezett levél tehát nem okozott fennakadást az Opera életében – szögezte le a főigazgató, megköszönve a távozó karmester eddigi munkáját, a közösen teremtett értékeket.

Borítókép: Ókovács Szilveszter (Fotó: Teknős Miklós)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.